Pāvests Francisks dod mājienu par nelielu atvēršanos viendzimuma pāru svētībām

Vatikāns pirmdien, 2.oktobrī, publicēja pāvesta Franciska jūlijā rakstīto, pēc tam, kad kardināli bija publiskojuši savus jautājumus, paužot neapmierinātību ar pāvesta atbildēm, kur viņš norādījis, ka priesteri varētu svētīt viendzimuma pārus, taču ar īpašiem nosacījumiem un nepielīdzinot šādu svētību heteroseksuālām kāzām, vēsta Reuters.

Šis paziņojums izskanēja kā atbilde uz oficiālu jautājumu kopumu – zināmi kā dubia (šaubas latīņu valodā) –, ko pāvestam bija nosūtījuši pieci konservatīvi kardināli no dažādiem pasaules reģioniem, par jautājumiem, kas saistīti ar trešdien Vatikānā notiekošo globālo sanāksmi. Viens no jautājumiem attiecās uz priesteru praksi svētīt viendzimuma pārus, kuri ir nodibinājuši attiecības, kas dažos reģionos, īpaši Vācijā, ir kļuvusi pieņemama.

Pāvesta Franciska atbilde uz kardinālu jautājumiem iezīmēja atkāpšanos no Vatikāna 2021.gada nolēmuma, kas nepārprotami iebilda pret viendzimuma pāru svētīšanu.

Savā septiņu punktu atbildē pāvests atkārtoja Baznīcas nostāju, ka laulības sakraments ir paredzēts vienīgi vīrietim un sievietei, uzsverot atvērtību prokreācijai. Viņš ieteica nepieļaut nekādus rituālus vai sakramentus, kas ir pretrunā ar šo mācību. Tomēr viņš uzsvēra, ka “pastorālajai mīlestībai vajadzētu caurvīt visus mūsu lēmumus un attieksmi”,

aicinot uz pieeju, kas nav saistīta ar noliegšanu, noraidīšanu vai izslēgšanu.

Pāvests Francisks atzina, ka lūgumi pēc svētības, pat “objektīvi morāli nepieņemamu” darbību gadījumos, var būt veids, kā cilvēki meklē labāku dzīvi ar Dievu. Viņš arī uzsvēra, ka šādām svētībām nevajadzētu kļūt par normu un saņemt vispārēju apstiprinājumu no Baznīcas autoritātēm.

Baznīcas mācība nošķir viendzimuma pievilcību, kas nav grēcīga un homoseksuālas darbības, kas tiek uzskatītas par grēcīgām.

Francis Debernardo (Francis DeBernardo) no New Ways Ministry atzinīgi novērtēja pāvesta atbildi, uzskatot to par apliecinājumu tam, ka

Baznīca atzīst viendzimuma pāru svētās mīlestības iespēju,

lai gan saprot, ka tas nav pilnīgs svētības apstiprinājums šiem pāriem.

Lasiet arī: Zinātnieki, kas bruģēja ceļu COVID-19 mRNS vakcīnām, iegūst Nobela prēmiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas