Pēc lauksaimnieku protestiem fon der Leiena atceļ plānu uz pusi samazināt pesticīdu lietošanu

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) otrdien, 6.februārī, paziņoja, ka tiek atcelta regula par pesticīdu ilgtspējīgu lietošanu (SUR) – likumprojekts, kura mērķis bija samazināt ķīmisko pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā, ziņo Politico.

Likumprojekta, kas sākotnēji tika ierosināts 2020.gadā un oficiāli ieviests 2022.gadā, mērķis bija līdz 2030.gadam par 50% samazināt pesticīdu lietošanu un riskus, kas ir daļa no “Zaļā plāna” – iniciatīvas par klimatneitrālu Eiropu līdz 2050.gadam.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena paziņoja par SUR regulas atsaukšanu,

atzīstot, ka tā ir kļuvusi par “polarizācijas simbolu”.

Lēmums atteikties no SUR regulas, neraugoties uz datiem par to, ka sintētiskie pesticīdi kaitē videi un cilvēku veselībai, iezīmējot būtiskas pārmaiņas EK pieejā lauksaimniecības politikai. Tomēr, saskaroties ar lauksaimnieku lobiju un centriski labējo politiķu pretestību, kā arī plašiem lauksaimnieku protestiem, ES izpildvarai nebija citas izvēles, kā vien atsaukt likumprojektu.

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kroo (Alexander De Croo) un Vācijas centriski labējais likumdevējs Pēters Līse (Peter Liese) pauda atbalstu lēmumam atteikties no SUR.

Šis solis sasaucoties ar plašāku ES pieejas maiņu lauksaimniecības un pārtikas nozarei, kā liecina lauksaimniecības atsauču svītrošana no gaidāmā 2040.gada klimata mērķa priekšlikuma un viena gada pauzes ieturēšana attiecībā uz lauksaimniecības zemju atstāšanu atmatā bioloģiskās daudzveidības veicināšanai.

Urzula fon der Leiena arī atzinusi, ka Parlaments ir noraidījis SUR regulu

un valstu valdības Padomē nav panākušas progresu. Viņa norādījusi, ka ir vajadzīgs plašāks dialogs un citādāka pieeja, ierosinot iespēju izstrādāt jaunu, nobriedušāku priekšlikumu, iesaistot ieinteresētās personas.

Pret SUR regulu iebildusi galvenokārt viņas pašas centriski labējā Eiropas Tautas partija (EPP), kas cenšas graut “No lauka līdz galdam” programmu un iegūt lauksaimnieku labvēlību pirms gaidāmajām Eiropas Savienības (ES) vēlēšanām.

Arī valstu valdību sarunas Padomē esot iestrēgušas, neraugoties uz ES prezidentvalstu Spānijas un Beļģijas mēģinājumiem svītrot no SUR strīdīgos elementus, saglabājot tikai tos, kas veicina ķīmisko pesticīdu drošāku alternatīvu ieviešanu.

Fon der Leiena arī teikusi, ka ziņojums no apspriedēm ar lauksaimniekiem un vides grupām būs gatavs “līdz vasaras beigām” un tas būšot pamatā turpmākai bloka lauksaimniecības politikai, kuras pamatā pašlaik ir subsīdiju piešķiršana saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku, raksta Politico.

Lasiet arī: VIDEO | Sākoties ES samitam, lauksaimnieki Briselē mētājas ar olām un akmeņiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas