Pēc pamiera pauzes atsākas Izraēlas-Hamās konflikts

Piektdien, 1.decembrī, Izraēla atsāka kaujas operācijas Gazā, pamatojoties uz iespējamiem palestīniešu kaujinieku veiktajiem raķešu uzbrukumiem un pamiera līguma pārkāpumiem attiecībā uz ķīlnieku atbrīvošanu. Septiņu dienu pārtraukums, kas sākās 24.novembrī, tika divreiz pagarināts, veicināja ne tikai ķīlnieku-ieslodzīto apmaiņu, bet arī humānās palīdzības ievešanu Gazā, ziņo Reuters.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu biroja paziņojumā teikts, ka Izraēla atsākusi kaujas operācijas, ņemot vērā to, ka īsi pirms pamiera termiņa beigām no Gazas joslas tika izšauta raķete, kā arī paziņojumā tika atkārtoti uzsvērti mērķi atbrīvot ķīlniekus, likvidēt Hamās un nodrošināt, ka kaujinieki no Gazas joslas neapdraud Izraēlu.

Hamās paziņojis, ka Izraēla ir atbildīga par pamiera izbeigšanu,

jo tā ir noraidījusi nosacījumus par ķīlnieku atbrīvošanu un pamiera pagarināšanu. Ziņojums grupējuma mājaslapā bijis izaicinošs, Hamās politiskā biroja loceklim paziņojot, ka Izraēla, turpinot agresiju pēc pamiera, nesasniegs savus mērķus, un salīdzināja to ar iepriekšējām piecdesmit dienām.

Palestīniešu plašsaziņas līdzekļi un Gazas Iekšlietu ministrija ziņojusi, ka Izraēlas gaisa, un artilērijas triecieni tiekot vērsti pret dažādām Gazas joslas teritorijām, tostarp Rafā pie robežas ar Ēģipti. Virs Gazas joslas dienvidiem un Džabalijas nometnes esot vērojami dūmu mākoņi. Tika ziņots par 35 upuriem un ievainotajiem.

Izraēlas bruņotie spēki apstiprinājuši, ka uzbrūk Hamās mērķiem Gazā.

Izraēla ir apsolījusi iznīcināt Hamās, atbildot uz 7.oktobra uzbrukumu, apgalvojot, ka kaujinieki nogalinājuši 1200 cilvēku un sagrābuši 240 ķīlniekus. Pirms pamiera noslēgšanas Izraēla septiņas nedēļas bombardēja Gazas joslu, kā rezultātā, saskaņā ar Hamās vadīto veselības aizsardzības iestāžu datiem, tikuši nogalināti vairāk nekā 15 000 palestīniešu.

Pagaidu pamiera laikā, pateicoties apmaiņai, ko veicināja Katara un Ēģipte, tika atbrīvoti 105 ķīlnieki un 240 palestīniešu ieslodzītie. Ceturtdien tika atbrīvota pēdējā astoņu ķīlnieku un 30 palestīniešu ieslodzīto grupa, vēsta Reuters.

Ķīlnieku atbrīvošana bija galvenais nosacījums

Izraēlas karadarbības pārtraukšanai. Saskaņā ar Reuters pēdējā pamiera stundā starpniekiem nesot izdevies atrast formulu, kā turpināt ķīlnieku atbrīvošanu, iespējams, iekļaujot tajā arī Izraēlas vīriešus, jo tagad gūstā esot mazāk sieviešu un bērnu.

Kaut gan pamiers atviegloja humānās palīdzības ievešanu Gazā, palīdzības darbinieki uzsverot, ka svarīgāko preču, piemēram, pārtikas, ūdens, medicīnas preču un degvielas, piegādes joprojām ir nepietiekamas.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) atturējies komentēt pamiera pārtraukšanu. Iepriekšējā dienā Blinkens bija mudinājis Izraēlu pastiprināt civiliedzīvotāju aizsardzību karadarbības atjaunošanās gadījumā un paudis cerību, ka pamiers tiks pagarināts, raksta Reuters.

Atsevišķā gadījumā Hamas grupējums uzņēmās atbildību par apšaudi Jeruzalemē, kas prasīja četru cilvēku dzīvības. Izraēla uzsvērusi, ka šis ir iemesls kaujinieku grupējuma likvidēšanai. Tomēr, saskaņā ar Reuters, šis notikums, šķiet, neietekmēja pamieru vai ieslodzīto atbrīvošanu.

Lasiet vairāk: Izraēla un Hamās vēlreiz vienojas pagarināt pagaidu pamieru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas