Pēc Zolingenes uzbrukuma Šolcs sola paātrināt deportācijas

Pēc tam, kad ar “Islāma valsti” saistīts sīriešu izcelsmes vīrietis, kurš Vācijā ieradās kā patvēruma meklētājs, atzinās un tika apsūdzēts par trīs cilvēku noduršanu ar nazi pagājušajā nedēļā piektdien notikušajā uzbrukumā rietumu pilsētā Zolingenē, Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) pirmdien, 26.augustā, paziņoja, ka nelegālajai migrācijai uz Vāciju “jāsamazinās” un ir jāpaātrina deportācijas pasākumi, ziņo britu raidorganizācija BBC.

“Tas bija terorisms, terorisms pret mums visiem,” apmeklējot Zolingenu, sacīja Šolcs.

Šolcs arī sacīja, ka viņa valdībai būs jādara “viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka tie, kuri nevar un kuriem nevajadzētu palikt šeit, Vācijā, tiek repatriēti un deportēti” un ka deportācijas vajadzības gadījumā tiks paātrinātas.

Viņš arī solīja “ļoti ātri” ieviest stingrākus likumus par ieroču turēšanu.

Politiskā ažiotāža Vācijā saasinājās pēc tam, kad amatpersonas apstiprināja, ka aizdomās turamais piektdienas uzbrukumā, kurā tika nogalināti trīs cilvēki un astoņi ievainoti, ir sīriešu bēglis, kurš, iespējams, ir saistīts ar Islāma valsti (ISIS).

Incidents saasināja jau tā karstās debates par migrāciju pirms nākamajā mēnesī gaidāmajām vēlēšanām trijās federālajās zemēs – konservatīvo līderis Frīdrihs Mercs (Friedrich Merz) aicināja apturēt bēgļu uzņemšanu no Sīrijas un Afganistānas un pastiprināt robežkontroli, bet galēji labējās “Alternatīvas Vācijai” (AfD) līdere Alise Veidela (Alice Weidel) pieprasīja pilnībā apturēt visu migrāciju.

Taču eksperti apgalvo, ka šie pasākumi nebūtu ne īstenojami, ne arī saderīgi ar Vācijas un ES tiesību aktiem.

Šolcs pirmdien sacīja, ka deportāciju skaits ir pieaudzis par aptuveni divām trešdaļām salīdzinājumā ar 2021.gada līmeni. “Taču tas nav iemesls, lai mēs varētu atslābināties,” viņš piebilda, sakot, ka valdība meklē likumīgus un praktiskus veidus, kā palielināt deportāciju skaitu.

Aizdomās turēto sīrieti, kurš Vācijā ieradās 2022.gadā un kura patvēruma pieteikums tika noraidīts, bija paredzēts deportēt uz Bulgāriju, taču tolaik viņu neizdevās atrast, un viņš palika Vācijā, kas izraisījis debates par to, kuram jāuzņemas atbildība.

Vācija parasti izvairās deportēt personas uz tādām nedrošām valstīm kā Sīrija vai Afganistāna, taču nu ir parādījušies aicinājumi mainīt šo politiku.

Galēji labējā AfD izmanto Zolingenes uzbrukumu savā kampaņā pirms svētdien gaidāmajām reģionālajām vēlēšanām, cerot iegūt vairumu balsu, dažas stundas pēc uzbrukuma sociālajos plašsaziņas līdzekļos, publicējot video ar aprakstu “Höcke or Solingen”, lai reklamētu savu reģionālo līderi Bjornu Hoki (Björn Höcke).

Lasiet arī: Pirmdienas rītā Krievija uzbrūk Ukrainai ar vairāk nekā 100 raķetēm un aptuveni 100 droniem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas