Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina AS “Latvijas valsts meži” (LVM ) publiskotā informācija.

LVM pārstāvji norāda, ka visvairāk iedzīvotāji piemēslo valsts mežus ar sadzīves atkritumiem, tie veido gandrīz pusi jeb 46% no kopējā atkritumu apjoma, atlikusī daļa ir būvgruži, kas veido 18% no kopējā atkritumu apjoma, auto riepas veido 16% no kopējā atkritumu apjoma, auto daļas veido 13% no kopējā atkritumu apjoma, šīferis veido 6% no kopējā atkritumu apjoma un citi bīstamie atkritumi veido 2% no kopējā atkritumu apjoma. Pēdējo piecu gadu periodā LVM savāca un izveda no meža vidēji ap 1900 kubikmetriem nelikumīgi atstātos atkritumus.

LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde norāda, ka iepriekšējajos divos gados savākto atkritumu apjoma statistika liecināja, ka atkritumu apjoms mežā samazinās, tomēr 2023.gada dati atkal ir ar augošu izvesto atkrituma apjoma tendenci.

Tāpat viņš norāda, ka lielās atkritumu kaudzes mežos liecina par mērķtiecīgi organizētu atbrīvošanos no atkritumiem,

kas, spriežot pēc satura, visbiežāk ir atvesti ar dažādas kravnesības transportu no būvobjektiem, autoservisiem un dažādu lietoto preču tirdzniecības vietām.

Tāpat LVM pārstāvji aicina ikvienu dabā gājēju rūpēties, lai pēc meža apmeklējuma neatstātu aiz sevis neko lieku, norādot, ka to, kas uz mežu atnests, jānes atpakaļ, bet labiekārtotajās atpūtas vietās jāuztur esošā kārtība.

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre, uzsverot meža piesārņojuma problēmu, norāda, ka pēdējā gada laikā no mežiem ir izvākti gandrīz 1 724 kubikmetri atkritumu, kas ir ievērojami vairāk nekā gadu iepriekš. Abizāre atzīmē, ka atkritumi nodara nopietnu kaitējumu videi, kā arī to savākšanai dabā jātērē lieli līdzekļi.

Jau ziņots, ka no 27.marta potenciālie Lielās talkas dalībnieki var reģistrēt savu izvēlēto talkošanas vietu Lielās talkas kartē.

Lielās talkas tīmekļvietnē “talkas.lv” iedzīvotāji ir aicināti atzīmēt arī piesārņotās vietas, kā arī gatavojoties Lielajai talkai, ikviens aicināts izmantot Lielās talkas tīmekļvietnē pieejamo piesārņoto vietu karti un ziņot par vietām, kurās nepieciešama sakopšana.

Sadarbībā ar uzņēmumu “DHL” uz Latvijas pašvaldībām nosūtīti 300 000 atkritumu maisi, lai Lielās talkas dienā, 27.aprīlī, tie būtu pieejami ikvienam talkotājam.

Lielā talka norisināsies 27.aprīlī, pēc kuras Mežaparka estrādē no plkst.15 līdz plkst.18 notiks sadziedāšanās kopā ar Latvijas koriem.

Lielo talku organizē biedrība “Pēdas LV” sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži”, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību.

Lasiet arī: SPKC ieteikumi veselīgām un drošām Lieldienām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas