Pekina: Ķīna ciena bijušo PSRS valstu suverenitāti

Reaģējot uz pretrunīgi vērtētajiem Ķīnas vēstnieka Francijā izteikumiem, Pekina pirmdien paziņojusi, ka ciena visu PSRS sabrukuma rezultātā radušos valstu statusu.

Ķīnas vēstnieks Francijā Lu Šaje piektdien intervijā Francijas telekanāla LCI ēterā sacīja, ka valstīm, kas radušās PSRS sabrukuma rezultātā, “nav faktiska statusa starptautiskajās tiesībās”.

“Starptautiskajās tiesībās šīm bijušās Padomju Savienības valstīm nav pat faktiska statusa, jo nav starptautisku līgumu, kas materializē to statusu kā suverēnām valstīm,” intervijā sacīja Lu.

Vēstnieka izteikumi ieguvušu plašu rezonansi un izpelnījušies kritiku un nosodījumu.

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels paziņoja, ka šādi izteikumi ir nepieņemami, piebilstot, ka ES “var vienīgi pieņemt, ka šie izteikumi neatspoguļo Ķīnas oficiālo politiku”.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve pirmdien uzsvēra, ka Ķīna ciena visu valstu suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti un atbalsta ANO Statūtu mērķus un principus.

“Pēc Padomju Savienības sabrukuma Ķīna bija viena no pirmajām valstīm, kas nodibināja diplomātiskās attiecības ar attiecīgajām valstīm.

Kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas Ķīna vienmēr ir ievērojusi savstarpējas cieņas un vienlīdzības principu, lai attīstītu divpusējas draudzīgas un sadarbības attiecības,” paziņoja ministrijas preses pārstāve.

Lasiet arī:Francija šokā par Ķīnas vēstnieka izteikumiem par valstu suverenitāti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas