Pētījums: regulāra naudas krāšana palīdz labāk gulēt

Saskaņā ar Bristoles Universitātes Personīgo finanšu pētniecības centra veiktā pētījuma datiem regulāra naudas uzkrājumu veidošana neatkarīgi no tās apjoma var uzlabot miegu un optimismu par nākotni, trešdien, 10.jūlijā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Pēdējo gadu laikā pieaugošo izdevumu dēļ ir radušies izaicinājumi uzkrājumu veidošanā, taču kā ziņots aptuveni seši no desmit cilvēkiem joprojām veido uzkrājumus.

Bristoles Universitātes pētījumā norādīts, ka regulāri uzkrājumi, pat nelielās summās, rada lielāku apmierinātību ar dzīvi, jo cilvēki mazāk uztraucas par naudu, retāk saskaras ar parādu problēmām vai spēj labāk pārvarēt neparedzētus notikumus.

Pētot dažādus pētījumus, tostarp vienu, kurā tika novēroti tūkstošiem cilvēku ietaupījumi desmit gadu laikā atklājās, ka uzkrājumu veidošana pozitīvi ietekmēja apmierinātību ar dzīvi, savukārt, ja uzkrājumiem netika piešķirta prioritāte, apmierinātība mazinājās.

Pētījumā uzsvērts, ka cilvēki ar zemiem ienākumiem, kuri regulāri uzkrāj naudu, izjūt līdzīgu apmierinātības līmeni ar dzīvi kā tie, kuri ir turīgāki, bet neuzkrāj naudu.

Pētnieki uzsvēruši, ka situācija ir samērā sarežģīta, un to ietekmē arī citi faktori, tostarp tas, vai uzkrājumi jau ir uzkrāti, un mainīgie apstākļi dažādās vecuma grupās.

Taču tika konstatēts, ka zīmīgi dzīves notikumi, piemēram, pārcelšanās uz citu dzīvesvietu vai laulības, daudz pozitīvāk ietekmēja mentālo labklājību nekā naudas krāšana. Turpretī darba zaudēšana vai bērnu piedzimšana tika atzīti par notikumiem, kas rada lielākās problēmas.

Uzkrājumu procentu likmes ir palielinājušās, ņemot vērā augstāku procentu likmju periodu, un saskaņā ar finanšu informācijas dienesta “Moneyfacts” datiem, vidēji par ērtas piekļuves kontiem tiek maksāti 3,12%, bet par viena gada termiņkontiem – aptuveni 4,65% gadā.

Ziņojumā teikts, ka pakalpojumu sniedzējiem būtu jāpadara krājkonti ērti pieejami, elastīgi un jāizmanto stimuli, lai mudinātu klientus veidot uzkrājumus.

Lasiet arī: Ierosina brīvprātīgu sertifikāciju, lai cīnītos ar ēnu ekonomiku autoservisos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas