Pētniecības centrs: Krievija atjauno vecos tankus pēc Ukrainā zaudētiem 3 000 tankiem

Starptautiskais Stratēģisko pētījumu institūta (IISS) ziņojums “Militārais līdzsvars” norāda, ka Krievija Ukrainā ir zaudējusi vairāk nekā 3 000 tanku, līdzvērtīgi tās pirmskara aktīvajam inventāram, taču neraugoties uz to, tai ir pietiekami daudz zemākas kvalitātes bruņutehnikas, lai to aizstātu. Arī Ukraina ir cietusi smagus zaudējumus, taču ar Rietumu militāro palīdzību ir nodrošinājusi krājumus, vienlaikus uzlabojot to kvalitāti, otrdien, 13.februārī, ziņo Reuters.

Neraugoties uz to, ka Krievija ir zaudējusi tik daudz tanku, tostarp 1 120 iepriekšējā gadā, tai joprojām ir aptuveni divreiz vairāk kaujas gatavības tanku nekā Ukrainai, liecina IISS ziņojums.

Henrijs Boids (Henry Boyd), institūta vecākais speciālists militāro spēju jautājumos, sacīja, ka Krievija ir kompensējusi zaudētos tankus, pagājušajā gadā ekspluatējot aptuveni 1 000 līdz 1 500 tanku. Taču, pēc viņa teiktā, no tiem ne vairāk kā 200 esot jauni, jo lielākā daļa esot atjaunoti vecāki modeļi.

“Maskava ir spējusi kvalitāti nomainīt pret kvantitāti… straujā tempā no noliktavām izvedot tūkstošiem vecāku tanku,” viņš sacīja, piebilstot, ka

ar šādu stratēģiju Krievija vēl aptuveni trīs gadus varētu uzturēt karadarbību,

“neatkarīgi no spējas ražot jaunu aprīkojumu”.

Ziņojumā teikts, ka Ukraina ir sarežģītas izvēles priekšā. Saskaņā ar IISS ziņojumu Ukraina ir centusies aizsargāt savus jaunākos karavīrus, proti, vidējais kājnieku karavīru vecums ir aptuveni 40 gadi. Tomēr šīs stratēģijas saglabāšana nākotnē, vienlaikus saglabājot frontes līnijas skaitlisko sastāvu, paliek apšaubāma, sacīja IISS vecākais sauszemes kara analītiķis Bens Berijs (Ben Barry).

Ukrainai, kurai pagājušajā gadā neizdevās gūt panākumus pretuzbrukumā un kura tikko nomainīja komandieri Valēriju Zalaužniju, arī ir steidzami nepieciešami jauni artilērijas krājumi un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Ņemot vērā abu pušu ciestos zaudējumus un novājinošo tranšeju kara raksturu, IISS eksperti norādījuši, ka pašreizējais stagnējošais stāvoklis, visticamāk, saglabāsies, norādot, ka plaša mēroga uzbrukums no vienas vai otras puses, visticamāk, prasītu ievērojamu upuru skaitu.

Lasiet arī: Par “vēstures apgānīšanu” Krievija meklēto personu sarakstā iekļauj Kallasu un Latvijas deputātus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas