Piektdien un Lāčplēša dienā nokrišņu būs mazāk, upēs ceļas ūdenslīmenis

Ceturtdiena būs mākoņaina, brīžiem debesis skaidrosies, mums vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Palaikam gaidāms neliels īslaicīgs lietus. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš. Daugavas baseinā un dažās Kurzemes upēs turpināsies strauja ūdenslīmeņa celšanās.

Ja gaisa temperatūra cetiurtdienas naktī pazeminājās līdz +3…+9 grādiem (pēc Celsija), tad diennakts gaišajās stundās būs tikai nedaudz siltāks, termometra stabiņam pakāpjoties līdz +6…+10 grādu atzīmei.

Darba nedēļas izskaņā starp mākoņiem vietām uzspīdēs saule, brīžiem gaidāmi nokrišņi – ja piektdien un Lāčplēša dienā nokrišņu kopumā būs mazāk, tad

svētdien laiks atkal kļūs lietaināks.

Gaisa temperatūra būtiski neizmainīsies, jo nakts stundās tā pazemināsies līdz +3…+8 grādiem, dienu laikā gaiss iesils līdz +6…+9 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā laika apstākļus arvien noteiks ciklonu darbība, līdz ar to nokrišņu būs vairāk, lietum pievienosies arī slapjš sniegs, no nedēļas vidus kļūs sausāks. Tāpat, ieplūstot aukstākam gaisam, termometra stabiņš turpinās slīdēt lejup, gaidāms neliels sals.

***

Novembris sācies ar bagātīgiem nokrišņiem vairākos upju baseinos. Daugavā un tās baseina upēs nokrišņu ietekmē turpinās intensīvs ūdenslīmeņa kāpums un strauji palielinās upju notece. 

Aizvadītajā diennaktī Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pārsvarā paaugstinājās – posmā

no Suražas līdz Jēkabpilij ūdenslīmenis paaugstinājās par 7…32 cm diennaktī.

Parējās Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…25 cm, izņemot Rēzekni, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 10 cm diennaktī.

Gaujā pie Velēnas ūdenslīmenis pazeminājās par 6 cm, bet pie Valmieras ūdenslīmenis paaugstinājās par 7 cm diennaktī. Parējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis svārstījās – Palsā un Vaidavā ūdenslīmenis paaugstinājās par 6…19 cm, bet Tirzā pazeminājās par 11 cm diennaktī. Salacas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…4 cm, bet Rūjā pazeminājās par 9 cm diennaktī.

Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis pārsvarā svārstījās – Lielupē no Mežotnes līdz Staļģenei ūdenslīmenis paaugstinājās par 2…4 cm, bet no Jelgavas līdz Slokai pazeminājās par 3…4 cm diennaktī. Parējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…7 cm, izņemot Misu, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 7 cm diennaktī.

Ventā nokrišņu ietekmē ūdenslīmenis pārsvarā paaugstinājās: Ventā no Leckavas līdz Vārdavai ūdenslīmenis paaugstinājās par 33…46 cm, bet pie Vendzavas pazeminājās par 6 cm diennaktī. Durbē ūdenslīmenis paaugstinājās par 15 cm, straujāk Bārtā, kur ūdenslīmenis paaugstinājās par 68 cm diennaktī. Parējās Kurzemes upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 3…13 cm diennaktī.

Trešdienas rītā ūdens temperatūra upēs, ezeros un ūdenskrātuvēs bija 6…9 grādi, Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē – 7…9 grādi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē: tuvākajās dienās turpināsies silts un mitrs laiks, un nokrišņu ietekmē upēs turpināsies noteces palielināšanās. Ūdenslīmenis upēs paaugstināsies vai svārstīsies ar tendenci paaugstināties, atsevišķos posmos pazemināsies. Daugavas baseinā un dažās Kurzemes upēs turpināsies strauja ūdenslīmeņa celšanās, vietām iespējama palieņu un zemāko vietu applūšana.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas