Pielaidi valsts noslēpumam jau saņēmuši ap 60 pašvaldību izpilddirektori un viņu vietnieki

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim izsniedzis vairāk nekā 60 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu pašvaldību izpilddirektoriem un viņu vietniekiem.

Patlaban VDD ir izsniedzis vairāk nekā 60 speciālās atļaujas, vienlaikus dienests pārbaužu gaitā turpina apkopotās informācijas izvērtēšanu par citām pašvaldību amatpersonām.

Patlaban nav pieņemts neviens lēmums par speciālās atļaujas atteikumu pašvaldību amatpersonām, norādīja dienestā.

Amatpersonu izvērtēšana par speciālās atļaujas piešķiršanu darbam ar valsts noslēpumu notiek likumā “Par valsts noslēpumu” noteiktajā termiņā. Personas pārbaudes termiņš ir trīs mēneši, bet, ja objektīvu iemeslu dēļ triju mēnešu termiņu nav iespējams ievērot, valsts drošības iestāde to var pagarināt vēl līdz trim mēnešiem, paziņojot personai.

VDD veikto pārbaužu gaitā tiek vispusīgi vērtēta speciālās atļaujas pretendentu uzticamība un spēja saglabāt valsts noslēpumu.

Jau ziņots, ka 1.jūnijā stājās spēkā prasība pašvaldības izpilddirektoriem un izpilddirektora vietniekiem viena mēneša laikā nosūtīt pieprasījumu kompetentajai valsts drošības iestādei par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam piešķiršanu.

Saeima marta beigās galīgajā lasījumā pieņēma Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātos grozījumus Pašvaldību likumā, kas pēc vietvaru nākamajām vēlēšanām noteiks pienākumu pašvaldībām pielaidei valsts noslēpumam pieteikt pašvaldību vadītājus un viņu vietniekus.

Pašvaldību vadītāji automātiski nezaudēs amatu, pat ja pielaide viņiem netiks piešķirta. Grozījumu izskatīšanas diskusijās tika norādīts – ja pašvaldību vadītājs nesaņemtu pielaidi, to varētu vērtēt un nepieciešamības gadījumā par kādu rīcību lemt gan pašvaldības dome, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un ministrs.

Pieņemtie grozījumi Pašvaldību likumā nosaka, ka ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc domes priekšsēdētāja vai domes priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanas amatā pašvaldībai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā būs jānosūta pieprasījums kompetentajai valsts drošības iestādei par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam piešķiršanu.

Jaunā kārtība uz pašvaldību vadītājiem un viņu vietniekiem stāsies spēkā pēc tuvākajām kārtējām vai ārkārtas vēlēšanām. Līdz ar to lielākajā daļā pašvaldību šī kārtība varētu stāties spēkā pēc pašvaldību vēlēšanām 2025.gadā.

Savukārt attiecībā uz pašvaldības izpilddirektoriem vai izpilddirektoru vietniekiem Pašvaldību likumā noteikts obligāts pienākums saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Ja speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam netiks saņemta, tad pašvaldības izpilddirektors vai izpilddirektora vietnieks būs jāatbrīvo no amata.

Lasiet arī: Siliņa: Gadījums ar “militarizētās tēlniecības kompozīciju” Ādažos rada bažas par grūti savāktā finansējuma izlietojum

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas