“Piena loģistika”: Piensaimniecībā vienīgā iespēja saņemt adekvātu samaksu par pienu ir kooperācija

Piensaimniecībā vienīgā iespēja saņemt adekvātu samaksu par pienu ir kooperācija, intervijā aģentūrai LETA atzina piensaimnieku kooperatīva “Piena loģistika” padomes priekšsēdētājs Jānis Ločmelis.

Viņš norādīja, ka kooperatīvā “Piena loģistika” ir vairāk nekā 100 piena ražošanas saimniecības, kas kopumā dienā savāc 330 tonnas piena. Tas veido 13-15% no kopējā Latvijas svaigpiena apjoma.

Ločmelis stāstīja, ka par aptuveni 80% no dienā savāktā piena ir noslēgti ilgtermiņa līgumi. Ilgtermiņa līgumi nodrošina iespēju strādāt prognozējami, stabili un piena cenu noteikt pēc Eiropas Savienības (ES) vidējās cenas. “Tādā veidā varam izvairīties no SPOT tirgiem, kuros katras trīs nedēļas ir jācīnās par piena cenu, jādomā, kur pienu pārdosim un kur to liksim. Mēs šādus riskus gribam samazināt, tāpēc esam devuši priekšroku ilgtermiņa līgumiem,” teica kooperatīva padomes priekšsēdētājs.

Viņš stāstīja, ka kooperatīvs par ilgtermiņa līgumiem sāka domāt laikā, kad piena cena bija zema. “Strādājot ar ilgtermiņa līgumiem, mēs izvairāmies no tā sauktajiem “amerikāņu kalniņiem” un ceram, ka cenu līkne būs izlīdzināta. Strādājot ar “amerikāņu kalniņu” pieeju, var labi nopelnīt, bet var arī daudz pazaudēt. Piensaimniecībā esam spiesti strādāt ilgtermiņā, jo nozare ir resursu ietilpīga. Rēķināmies, ka cena kādā brīdī nebūs tik augsta kā pīķī, bet arī nebūs zemākā,” atzina Ločmelis.

Viņaprāt, piensaimniecībā vienīgā iespēja saņemt adekvātu samaksu par pienu ir kooperācija. “Saimniekiem ir jāapvienojas kooperatīvos, ne mazāk būtiski ir paust savu viedokli, dalīties ar idejām, jo neviens jau nevar uzminēt katra individuālā saimnieka domas. Arī es kā kooperatīva vadītājs visu laiku aicinu saimniekus nākt kopā un runāt, jo kopīgi rodas jaunas idejas un lietas, ko nest tālāk,” teica Ločmelis.

“Piena loģistika” padomes priekšsēdētājs arī norādīja, ka kooperatīvs nākotnē vēlētos palielināt saražotā piena apmērus un biedru skaitu, taču tikpat svarīgs mērķis ir saimniecību efektivitātes paaugstināšana. “Šobrīd strādājam pie tā, lai palīdzētu kooperatīva piena saimniecībām individuāli kļūt efektīvākām, automatizējot un modernizējot ražošanas procesus. Tādēļ ne tik svarīgi ir palielināt biedru skaitu, cik katras saimniecības efektivitāti. Ambīcijas mums, protams, ir – ja šodien savācam līdz 15% no kopējā Latvijas svaigpiena apjoma, tad nākotnē noteikti gribam šo apjomu vismaz dubultot,” teica Ločmelis.

Lasiet arī: Koalīcijā joprojām nav vienošanās, cik plaši revidēt administratīvi teritoriālo reformu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas