Pirms “Uzvaras dienas” svinībām Maskava pastiprināti uzbrūk Ukrainai

Kamēr Maskava gatavojas atzīmēt 9.maiju, kas Krievijā tiek svinēta kā uzvaras pār nacismu diena, tā arī turpina sēt iznīcību un nāvi Ukrainā, kārtējo reizi apšaudot pilsētas un nogalinot civiliedzīvotājus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Pirmdienas, 8.maija, rītā Ukrainas amatpersonas ziņojušas, ka uzbrukumos Kijivā ievainotas vismaz piecas personas, savukārt Odesā aizdegusies pārtikas noliktava, un sprādzieni notikuši arī citās Ukrainas pilsētās. Jaunie uzbrukumi notiek laikā, kad Krievija gatavojas tā sauktās Uzvaras dienas svinībām. Tā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir viena no būtiskākajām dienām gadā – tieši viņš atdzīvināja ideju par varonīgo padomju armiju, kas esot sakāvusi Vāciju un nacismu, un arī iebrukumu Ukrainā Putins pamato ar cīņu pret atdzimstošo nacismu.

Krievija ar jaunu sparu sākusi uzbrukumus Bahmutai, cerot to ieņemt līdz 9.maijam.

Maija sākumā Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins ziņoja par algotņu plāniem pamest pilsētu, tomēr tas nav noticis, un krievu spēki apšaudījuši teju iznīcināto pilsētu ar fosfora bumbām.

Aculiecinieki Reuters pastāstīja, ka Kijivā bija dzirdami neskaitāmi sprādzieni, un vietējās amatpersonas informējušas, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas aktīvi atvairīja uzbrukumus. Nav zināms, cik lidroboti tika virzīti uz Kijivu.

Odesas militārās pārvaldes pārstāvis Serhijs Bratčuks saziņas lietotnē Telegram publicēja video, kurā redzama liela ēka, ko aptvērušas liesmas, un norādīja, ka Krievijas trieciens aizdedzinājis pārtikas noliktavu.

Gaisa trauksme apmēram divas stundas skanēja divās trešdaļās Ukrainas teritorijas, un ziņots arī par triecieniem Hersonas un Zaporižjas apgabalos. Krievijas ieliktenis Zaporižjā Vladimirs Rogovs informējis, ka krievu spēki esot trāpījuši noliktavai un Ukrainas armijas pozīcijām nelielajā Orihivā. Reuters nav izdevies to apstiprināt.

Aprīļa otrajā pusē pastiprinājušies arī triecieni pa Krievijas kontrolē esošiem objektiem, jo īpaši Krimas pussalā. Ukraina nav apstiprinājusi uzbrukumus, tomēr norāda, ka ienaidnieka infrastruktūras iznīcināšana ir svarīga, lai sagatavotos pretuzbrukumam.

Lasiet arī: Prigožins draud atvilkt vagneriešus no Bahmutas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas