Polija atvadās no PiS, laipni lūdz Donaldu Tusku

Polijas parlaments pirmdien, 11.decembrī, atbalstīja Donalda Tuska (Donald Tusk) kandidatūru premjerministra amatam, tādējādi noslēdzot astoņus gadus ilgušo nacionālistu Likums un taisnīgums (PiS) valdīšanu. Donalds Tusks ir solījis uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES), kas bija iesaldējusi miljardiem eiro lielus līdzekļus sakarā ar domstarpībām par demokrātijas standartiem, ziņo Reuters.

Balsojumā par labu Tuskam nobalsoja 248 deputāti, bet pret balsoja 201 deputāts.

Pēc apstiprināšanas parlamentā Donalds Tusks izteicis pateicību tiem,

kas uzticējās “šai jaunajai, brīnišķīgajai Polijai un visiem, kas uzticējās mums”,

balsojot par šo vēsturisko pagriezienu Polijas vēsturē.

Dienas sākumā bijušais premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki) no nacionālistu partijas PiS zaudēja uzticības balsojumā, tādējādi paverot ceļu Tuska iecelšanai amatā.

PiS partija, sevi uzskata par Polijas suverenitātes un identitātes aizstāvi, lai arī uzlabojusi dzīves līmeni miljoniem cilvēku, tika kritizēta par darbībām, kas grauj tiesu neatkarību un veicina aizspriedumus pret minoritātēm.

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis (Jaroslaw Kaczynski), paužot personisku naidīgumu, pēc balsojuma viņš uzskrēja uz tribīnes un apsūdzēja Tusku, ka viņš ir “Vācijas aģents”, raksta Reuters.

Tusks otrdien iepazīstinās ar savas valdības plāniem, un viņam būs jāiztur uzticības balsojums.

Unikālā notikumā simtiem poļu pirmdien bija pulcējušies kinoteātrī

Varšavas centrā, lai vērotu parlamenta sesiju un sekotu līdzi jaunas proeiropeiskas valdības izveidošanā Donalda Tuska vadībā. Ar popkornu un dzērieniem rokās skatītāji uz parlamenta vēlēšanu debatēm reaģēja gan ar pārsteiguma izsaucieniem, gan aplausiem, raksta Reuters.

Lasiet arī: Pirms uzticības balsojuma zvērestu nodod jaunā Polijas valdība Moravecka vadībā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas