Pirms uzticības balsojuma zvērestu nodod jaunā Polijas valdība Moravecka vadībā

Pirmdien, 27.oktobrī, Polijas prezidents oficiāli apstiprināja jauno valdību, kura, domājams, strādās tikai līdz decembrim. Šis solis, ko kritizēja opozīcijas partijas, tiek uzskatīts par mēģinājumu atlikt varas nodošanu oktobra vēlēšanās vairākumu ieguvušajām partijām. Nacionālistiskā partija Likums un taisnīgums (PiS), kas pie varas ir kopš 2015.gada, vēlēšanās nodrošināja uzvaru, taču neieguva vairākumu un uzticības balsojuma iegūšana parlamentā PiS partijai šķiet maz ticama, ziņo Reuters.

Lai gan proeiropeiskā alianse, ko vada Pilsoniskās platformas pārstāvis Donalds Tusks (Donald Tusk), ieguva vairākumu un pauda gatavību veidot valdību, prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda), kurš ir PiS sabiedrotais, deva iespēju to darīt premjerministram Mateušam Moraveckim (Mateusz Morawiecki).

Pēc zvēresta nodošanas Duda uzsvēris, ka šādi tiekot ievērota tradīcija,

ieceļot valdību, ko veido uzvarējusī partija.

Deputāts Marcins Kirvinskis (Marcin Kierwinski) no Pilsoniskās koalīcijas frakcijas raksturoja Moravecka jaunās valdības zvēresta nodošanu kā “lielu komēdiju un farsu”, raksturojot to kā stratēģisku laika novilkšanas taktiku, raksta Reuters.

Nākamais solis premjerministram Moraveckim ir uzvarēt uzticības balsojumā, kas notiks pēc divām nedēļām, taču maz ticams, ka izdosies iegūt nepieciešamo balsu skaitu. Pretējā gadījumā sekos vēl viena premjerministra nominēšana, kurai būs nepieciešams tikai vairākums nākamajā uzticības balsojumā. Donalda Tuska vadītā opozīcija ir optimistiski noskaņota par to, ka šajā posmā varu varētu pārņemt Tuska vadītais kabinets.

Ievērojami PiS politiķi ir atteikušies pievienoties jaunajai valdībai.

Opozīcijas politiķi un komentētāji pieļauj, ka partijas vadošie pārstāvji nevēlas būt valdībā, kura lemta neveiksmei.

Premjerministra jaunās valdības sastāvā būs dzimumu līdzsvars, un tās mērķis ir izveidot ekspertu kabinetu, saglabājot dažas amatpersonas no iepriekšējā kabineta un paaugstinot dažus ministru vietniekus.

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis (Jaroslaw Kaczynski) uzsvēris centienus valdībā iesaistīt mazāk politiķu, norādot, ka mērķis ir demonstrēt alternatīvu pieeju valsts pārvaldībai.

Moraveckis ir apņēmies īstenot opozīcijas partiju politiskos priekšlikumus, cenšoties veicināt sadarbību.

Lasiet vairāk: Polijas prezidents izvirza Moravecki bezcerīgā mēģinājumā izveidot jaunu valdību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas