Polijas prezidents izvirza Moravecki bezcerīgā mēģinājumā izveidot jaunu valdību

Polijas prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda) palika uzticīgs partijai Likums un taisnīgums (PiS) un pirmdienas, 6.novembra, vakarā nominēja premjerministru Mateušu Moravecki (Mateuzs Morawiecki) mēģināt izveidot jaunu valdību, taču nav lielu izredžu, ka tas izdosies, raksta Reuters.

“Pēc mierīgas analīzes un konsultācijām es nolēmu uzticēt valdības veidošanas misiju premjerministram Mateušam Moraveckim. Šādi rīkojoties, esmu nolēmis turpināt labo parlamentāro tradīciju, saskaņā ar kuru uzvarējusī partija pirmā saņem iespēju izveidot valdību,” televīzijas uzrunā sacīja PiS sabiedrotais Duda.

PiS, kas pie varas ir kopš 2015.gada, vēlēšanās bija līdere, taču zaudēja vairākumu. Tā kā pārējās partijas ir izslēgušas koalīcijas veidošanu ar PiS, šķiet, ka šī partija diez vai spēs izveidot valdību.

Dudas lēmumu atzinīgi novērtēja PiS preses pārstāvis Rafals Bočeneks (Rafal Bochenek), kurš sociālajā vietnē X, agrāk Twitter, publicētajā ierakstā to nosauca par “mūsu valsts senās konstitucionālās tradīcijas apliecinājumu”.

Ja Mateušs Moraveckis nespēs panākt uzticības balsojumu parlamentā, parlamenta palāta iecels citu premjerministru.

Šo amatu, visticamāk, uzņemtos bijušais Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks (Donald Tusk), kurš ir populārāko opozīcijas partiju vēlamais kandidāts.

Tusks, kurš mudināja prezidentu Dudu neatlikt viņa iecelšanu amatā, pauda bažas, ka kavēšanās varētu kaitēt viņa izredzēm atbloķēt Polijai paredzētos līdzekļus, kurus Brisele ir iesaldējusi strīda par tiesu sistēmas reformām dēļ.

Saskaņā ar Reuters, papildus solījumam atbloķēt Eiropas Savienības fondus Tusks ir arī paziņojis, ka vēlas, lai valsts tribunāla priekšā stātos tie, kuri apsūdzēti likumpārkāpumos PiS astoņu gadu valdīšanas laikā, tostarp prezidents Duda. Opozīcija, Pilsoniskā koalīcija (KO), ir apsūdzējusi PiS demokrātisko normu graušanā, izmantojot politisko ietekmi uz tiesu varu un valsts plašsaziņas līdzekļus propagandai; valdība šos apgalvojumus noliedz.

Lasiet vairāk: Polijas vēlēšanas: opozīcija gatava gāzt valdošos nacionālistus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas