Polijas vēlēšanas: opozīcija gatava gāzt valdošos nacionālistus

Polijas valdošie nacionālisti Likums un taisnīgums (PiS), šķiet, ir zaudējuši vairākumu parlamentā pēdējās desmitgadēs svarīgākajās vēlēšanās, tādējādi, iespējams, paverot ceļu opozīcijas partijām pārņemt varu, kas būtu milzīgs politisks pavērsiens, balstoties uz pirmdien, 16.oktobrī, publicētajiem aptaujas rezultātiem, vēsta Reuters.

Saskaņā ar Ipsos pirmdien publicētajiem aptaujas rezultātiem Polijas partija PiS iegūtu 198 vietas (36,6%) 460 deputātu parlamenta apakšpalātā. Prognozēts, ka opozīcijas partijas kopā iegūs 248 deputātu vietas, bet Donalda Tuska (Donald Tusk) vadītā Pilsoniskā koalīcija (KO) iegūs 31,0% balsu.

Opozīcijas uzvara balsojumā varētu mainīt attiecības starp Eiropas Savienību un Poliju.

Pilsoniskās koalīcijas (KO) biedrs Cezarijs Tomčiks (Cezary Tomczyk) privātajai raidorganizācijai TVN 24 sacīja, ka viņš ir aicinājis prezidentu Andžeju Dudu (Andrzej Duda) ļaut demokrātiskajai partijai izvēlēties premjerministra amata kandidātu, un Donalds Tusks esot dabiska izvēle.

Prezidents Andžejs Duda ir norādījis, ka viņš piedāvās mandātu uzvarējušajai partijai, kas nozīmē, ka valdības veidošana, visticamāk, tiks uzticēta kādam no PiS politiķiem. Tomēr, tā kā galēji labējā Konfederācija ar 6,4% aptaujās atpaliek no gaidītā, PiS politiķiem varētu rasties grūtības atrast potenciālos sabiedrotos koalīcijas veidošanai.

Eiropas Parlamenta deputāts no PiS Joahims Brudzinskis (Joachim Brudzinski) norādīja, ka kopš 90. gadiem ir ierasts, ka prezidenti valdības veidošanas uzdevumu uztic uzvarējušo partiju līderiem. Viņš ierosināja, ka būtu dabiski, ja PiS iesaistītos sarunās ar centriski labējo Polijas Zemnieku partiju (PSL).

Tomēr PSL līderis Vladislavs Kosinjaks-Kamišs (Wladysław Kosiniak-Kamysz) pirmdienas rītā noraidīja šādu iespēju, paziņojot, ka viņš izslēdz šādu koalīciju, jo viņu

atbalstītāji vēlas pārmaiņas un PiS atstādināšanu no varas.

Vēlēšanu rezultāti aizkavējas, iespējams, sakarā ar rekordlielo vēlētāju aktivitāti – gandrīz 73 %, kas ir augstākais rādītājs kopš komunisma sabrukuma 1989.gadā.

Polija, kurā kopš 2015.gada valda partija Likums un taisnīgums (PiS), ir saskārusies ar pastāvīgiem strīdiem ar ES par tiesiskumu, plašsaziņas līdzekļu brīvību, migrāciju un LGBT tiesībām. Opozīcijas partijas ir apņēmušās uzlabot attiecības ar ES un atcelt reformas, kas tiek uzskatītas par tādām, kas grauj demokrātiskos standartus.

Lasiet arī: Vēlēšanas Polijā: opozīcija rīko plašu mītiņu Varšavā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas