Vēlēšanas Polijā: opozīcija rīko plašu mītiņu Varšavā

Polijas opozīcija svētdien, 1.oktobrī, Varšavā un citās pilsētās rīkoja masveida mītiņus, apgalvojot, ka tajā piedalījās vairāk nekā miljons cilvēku, taču, neraugoties uz lielo aktivitāti, noskaņojums joprojām ir drūms, jo valdošā partija Likums un taisnīgums (PiS) saglabā ievērojamu pārsvaru aptaujās, ziņo Politico. Saskaņā ar Politico veiktās aptaujas datiem PiS ir 38%, bet galvenā opozīcijas partija Pilsoniskā koalīcija atpaliek ar 30%.

Mītiņa, jeb Miljona siržu gājiena, ko organizēja bijušais premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk), mērķis bija stiprināt opozīcijas morāli un parādīt, ka PiS, kas pie varas ir kopš 2015.gada, var tikt sakauta.

“Neiespējamais ir kļuvis iespējams, kad es redzu šo siržu jūru,

kad es redzu simtiem tūkstošu smaidošu seju […],” teica Tusks Miljons siržu mītiņā Varšavā. Neraugoties uz Tuska aizrautīgo runu, kurā viņš pauda optimismu par pagrieziena punktu Polijas vēsturē, dalībnieku vidū valdīja drūmāks noskaņojums. Daudzi cilvēki, vicinot Polijas un Eiropas Savienības (ES) karogus, pauda neapmierinātību ar pašreizējās valdības rīcību un šaubījās par to, vai mītiņš spēs mainīt vēlēšanu iznākumu, uzskatot to par sarežģītu uzdevumu.

Tikmēr Katovicē, valdošās partijas PiS līderi, brīdināja par iespējamām briesmām, ja Tusks un viņa sabiedrotie uzvarēs 15.oktobrī gaidāmajās vēlēšanās. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki) apsūdzēja Donaldu Tusku un Pilsonisko koalīciju sazvērestībā ar Vāciju un apsolīja, ka vēlēšanu uzvaras gadījumā aizdzīs Tusku uz Berlīni. Viņš arī apgalvoja, ka Tusks ir iesaistīts nelegālās migrācijas organizēšanā uz ES, vienlaikus

novēršot uzmanību no vīzu kukuļošanas skandāla,

kurā iesaistīti Polijas konsulāti, par vīzu izsniegšanu pret skaidru naudu, kā arī par lielu skaitu vīzu izsniegšanu personām, kas nav ES pilsoņi.

PiS arī noniecināja opozīcijas gājiena mērogu, kas varētu būt lielākais Polijas vēsturē. Partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis (Jarosław Kaczyński) apstrīdēja opozīcijas mītiņa dalībnieku skaitu, apgalvojot, ka pēc neoficiālām policijas aplēsēm tajā piedalījās 60 000 cilvēku nevis miljons, savukārt Donalds Tusks teicis, ka dalībnieku skaits nav svarīgs, uzsverot, ka

lielais dalībnieku skaits norādot uz cilvēku vēlmi atteikties no PiS politikas

un atgriezties pie demokrātiskas un brīvas Polijas.

Līdz vēlēšanām atlikušas tikai divas nedēļas, un opozīcijai priekšā ir grūta cīņa, lai apsteigtu partijas PiS līderpozīcijas. Ja PiS būs lielākā partija, tas nozīmētu nepieciešamību veidot koalīciju, kas ļautu tai vadīt vēl nepieredzētu trešo pilnvaru termiņu.

Lasiet arī: Slovākijas vēlēšanās uzvar prokrieviski noskaņotais Roberts Fico un gatavojas izveidot koalīciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas