Slovākijas vēlēšanās uzvar prokrieviski noskaņotais Roberts Fico un gatavojas izveidot koalīciju

Slovākijas vēlēšanu uzvarētājs Roberts Fico (Robert Fico), kurš labi zināms ar savu prokrievisko nostāju un opozīciju liberālismam, pēc sestdien notikušajām parlamenta vēlēšanām gatavojas sākt koalīcijas sarunas, lai izveidotu jaunu valdību. Fico partija SMER-SSD, kas ieguva gandrīz 23% balsu, svētdien, 1.oktobrī, ir saņēmusi prezidentes piekrišanu nomainīt pašreizējo valdību, kas, līdz šim, ir atbalstījusi Ukrainu, vēsta Reuters.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) svētdien apsveica Fico ar ierakstu sociālajā vietnē X (agrāk Twitter), paužot entuziasmu par uzvaru un sadarbību ar Fico, sakot, ka “vienmēr prieks sadarboties ar patriotu.” Roberta Fico izveidotā valdība, domājams, varētu pievienoties Ungārijai, kura iebilst pret Eiropas Savienības militāro palīdzību Ukrainai. 

Slovākijas Progresīvās Slovākijas (PS) partija, kas sestdienas balsojumā ar gandrīz 18% balsu ieguva otro vietu, vēlas turpināt atbalstīt Ukrainu. Tas var likt vēlēšanu uzvarētājam Robertam Fico apsvērt iespēju veidot koalīciju ar mēreni kreiso partiju HLAS, kas ar gandrīz 15% balsu ierindojās trešajā vietā, kopā ar nacionālistisko, prokrieviski noskaņoto Slovākijas Nacionālo partiju.

Jāpiebilst, ka HLAS partijas vadītājs Peters Pellegrīni (Peter Pellegrini) ir uzsvēris, ka munīcijas piegāde Ukrainai ir izdevīga Slovākijas aizsardzības rūpniecībai. Viņa partija ir arī paudusi atbalstu Eiropas Savienības nostājai pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Fico paredz, ka

koalīcijas sarunas varētu ilgt aptuveni divas nedēļas.

Analītiķi un diplomāti norāda, ka Fico varētu mīkstināt savu retoriku, jo īpaši, ja viņš veidos koalīciju ar HLAS, ņemot vērā viņa pragmatisma vēsturi.

Ja Roberts Fico pārņems valdības vadību, tas būtu vēl viens solis ceļā uz atteikšanos no politiskā liberālisma Centrāleiropā. Šī pārmaiņa var pastiprināties, ja Polijas valdošā konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) arī triumfēs šomēnes gaidāmajās vēlēšanās.

“Mēs uzskatām, ka šīs ir ļoti sliktas ziņas Slovākijai,”

preses konferencē par SMER-SSD uzvaru sacījis PS līderis. Slovākijas PS, kas ir pazīstama ar savu liberālo nostāju attiecībā uz zaļo politiku, LGBT tiesībām, padziļinātu Eiropas integrāciju un cilvēktiesībām, arī apsver iespēju izveidot koalīciju ar mēreni kreiso partiju HLAS, lai līdzsvarotu iespējamo valdību, ja to vadītu SMER-SSD. PS līderis Mihals Simecka (Michal Simecka) preses konferencē pauda bažas par iespējamo Fico atgriešanos pie varas, uzsverot, ka tas ir jānovērš.

Lasiet arī: Galvenās bažas saistībā ar Slovākijas vēlēšanām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas