Galvenās bažas saistībā ar Slovākijas vēlēšanām

Slovākijas trīskārtējais premjerministrs Roberts Fico (Robert Fico) gaidāmajās vēlēšanās sestdien, 30.septembrī, vēlas atgriezties pie varas un, kā liecina aptauju rezultāti, viņa partija SMER-SSD iet “aci pret aci” ar liberālo partiju Progresīvā Slovākija (PS), vēsta Reuters.

Būdams opozīcijā, Fico kļuva prokrieviski noskaņots un, ja viņš tiks pie valdības grožiem, Slovākiju, visticamāk, varēs pielīdzināt kaimiņvalstij Ungārijai, kurai ir bijušas domstarpības ar Rietumu partneriem tādās lietās kā tiesiskums, Ukraina un Eiropas Savienības (ES) jautājumi. Savukārt PS administrācija turpinātu īstenot lielāko daļu pašreizējā kabineta un iepriekšējās centriski labējās valdības politikas, tostarp atbalstu Ukrainai un ciešas saites ar ES un NATO partneriem.

Viens no galvenajiem jautājumiem gaidāmajās Slovākijas vēlēšanās ir valsts nostāja Ukrainas jautājumā. Roberts Fico ir apņēmies

pārtraukt militāro atbalstu Ukrainai

un sniegt tikai humāno palīdzību. Fico ir arī paudis iebildumus pret militārās palīdzības sūtījumiem, kas šķērso Slovākiju, lai gan atzinis, ka to pilnīga aizliegšana starptautisko saistību dēļ ir neiespējama.

Arī attiecībā uz sankcijām pret Krieviju Fico ir izrādījis prokrievisku nostāju. Viņš vairākkārt ir kritizējis sankcijas, uzskatot tās par neefektīvām, apgalvojot, ka tās tikai kaitē Eiropas ekonomikai. Kā arī viņš

iestājas par attiecību atjaunošanu ar Krieviju pēc kara.

No otras puses, PS atbalsta sankcijas.

Kas attiecas uz Eiropas jautājumiem, Roberts Fico iebilst pret Ukrainas iestāšanos ES un izmaiņām ES balsošanas noteikumos. Viņš sliecas uz ciešāku sadarbību ar Višegradas grupas dalībvalstīm, piemēram, Poliju un Ungāriju, kas izrāda pretestību pret migrantu uzņemšanu.

Turpretī PS atbalsta ES sarunas ar Ukrainu

un izmaiņas balsošanas noteikumos.

Runājot par tiesiskuma un korupcijas apkarošanu Slovākijā. Masveida protesti pret korupciju 2018.gadā noveda pie Roberta Fico atkāpšanās no amata. Kopš 2020.gada ir ierosinātas daudzas lietas pret amatpersonām un uzņēmumu vadītājiem. Pašam Fico tika izvirzītas apsūdzības par policijas un nodokļu iestāžu informācijas izmantošanu, lai diskreditētu politiskos sāncenšus, kuras gan vēlāk tika atceltas. Analītiķi un ārvalstu diplomāti ir norādījuši, ka ES cieši uzraudzīs visas darbības, kas ietekmēs Slovākijas tiesu sistēmu un, ja tiesiskums tiks uzskatīts par apdraudētu, tas varētu ietekmēt Eiropas subsīdijas.

Runājot par attiecībām ar ASV, Fico tiecas atjaunot Aizsardzības sadarbības nolīgumu ar ASV, taču PS šādu plānu nav.

Attiecībā uz budžetu Slovākijas Finanšu ministrija prognozē, ka valsts budžeta deficīts šogad būs 6,85% no IKP, kas ir augstākais rādītājs euro zonā, un aicina veikt ievērojamus taupības pasākumus, lai ierobežotu pieaugošo parādu. Roberts Fico ir ierosinājis lēnāku budžeta konsolidācijas tempu, savukārt viņa partija plāno subsidēt hipotekāro kredītu likmes un ieviest īpašu banku nodevu, kā arī aplikt ar nodokļiem ļoti ienesīgas nozares. PS apņemas īstenot līdzīgu budžeta konsolidācijas tempu un vēlas reformēt sociālos pabalstus, lai uzlabotu to mērķauditoriju.

Lasiet arī: ES brīdina par Krievijas iejaukšanos Slovākijas vēlēšanās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas