Polija iegādājas ASV radaru sistēmas ziemeļaustrumu robežu uzraudzībai

Polija parakstīja vienošanos ar ASV par 960 miljonus ASV dolāru vērtas gaisa telpas izlūkošanas sistēmas piegādi, lai uzraudzītu Polijas ziemeļaustrumu robežas, trešdien, 22.maijā, paziņoja aizsardzības ministrs Vladislavs Kosinjaks-Kamišs (Wladyslaw Kosiniak-Kamysz), ziņo “Reuters“.

“Polija būs otrā valsts pasaulē, kas izmantos šo sistēmu,” viņš teica. “Šis līgums nosaka mūsu drošību, tas ir kārtējais Polijas un ASV sadarbības akts.”

Polija šogad ir palielinājusi aizsardzības izdevumus līdz aptuveni 4% no IKP,

cenšoties stiprināt savus bruņotos spēkus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tā kopumā plāno ieguldīt 10 miljardus zlotu austrumu robežas aizsardzībā.

Saskaņā ar līgumu Polija saņems četrus aerostatus jeb noenkurotus gaisa balonus, kas tiks izvietoti posteņos gar Polijas austrumu un ziemeļaustrumu robežām, palīdzot Polijas pretgaisa aizsardzības sistēmai un piekrastes novērošanas sistēmai.

Līgumā paredzēts arī ar to saistīts loģistikas un programmas atbalsts. Sistēma tiks piegādāta un pilnībā darbotiesspējīga līdz 2027.gadam, teica Kosiniaks-Kamišs.

Polijas Bruņojuma aģentūras vadītājs ģenerālis Artūrs Kuptels (Artur Kuptel) Polijas plašsaziņas līdzekļos šā mēneša sākumā sistēmu aprakstīja kā radarus, kas piekārti pie noenkurotiem baloniem, kas no Polijas gaisa telpas uzraudzīs debesis līdz pat Ukrainai, Baltkrievijai un Krievijas eksklāvam Kaļiņingradai (Karaļauči).

Tie spēj atklāt dažādus objektus, piemēram, raķetes, lidmašīnas, dronus un kuģus vairāk nekā 300 km rādiusā.

Lasiet arī: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas