Polijas jaunā valdība reformu laikā pārtrauc ziņu kanāla darbību

Polijas jaunā proeiropeiskā valdība premjerministra Donalda Tuska (Donald Tusk) vadībā trešdien, 20.decembrī, pārtrauca sabiedriskā ziņu kanāla darbību un atlaida valsts mediju vadītājus, lai atjaunotu sabiedrisko mediju “objektivitāti,” ziņo Reuters.

Šis solis ir daļa no Tuska reformu centieniem pēc tam, kad viņa koalīcija pagājušajā nedēļā pārņēma varu no nacionālistiskās partijas Likums un taisnīgums (PiS), kas, kā tiek uzskatīts, astoņus gadus ilgās valdīšanas laikā iedragāja tiesu neatkarību, pasliktināja attiecības ar Eiropas Savienību un pārvērta valstij piederošos plašsaziņas līdzekļus par propagandas līdzekli.

Saskaņā ar jaunā parlamenta pieņemto rezolūciju trešdien

tika atlaisti vadītāji valsts televīzijā (TVP), radio un ziņu aģentūrā PAP.

Kā ziņo aģentūra Reuters, rezolūcijā visas valsts iestādes tika aicinātas “nekavējoties veikt pasākumus, lai atjaunotu konstitucionālo kārtību attiecībā uz pilsoņu piekļuvi uzticamai informācijai un sabiedrisko mediju darbību”.

PiS trešdien asi kritizēja darbinieku atlaišanu un daži PiS politiķi okupēja TVP un citus valsts plašsaziņas līdzekļu ēkas, kā rezultātā tika iejaukta policija, lai uzturētu kārtību.

Kaut gan TVP Info, valsts 24 stundu ziņu kanāls, kas kritizēja Tusku un centās viņu attēlot kā negodīgu un Vācijas un Krievijas ietekmē esošu politiķi, pārtrauca raidīšanu, valdība solījusi izveidot jaunas stacijas ar balansētāku pieeju.

TVP Info atbalstītāji apgalvo, ka tās slēgšana radītu kaitējumu perspektīvu dažādībai.

PiS līderis Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki) atlaišanas nosauca par pretlikumīgu rīcību, un jau otrdien vakarā PiS politiķi ieradās TVP, lai “aizstāvētu demokrātiju”, bet opozīcijas pārstāvji viņus apsūdzēja, sakot, ka viņi aizstāv savu propagandas brīvību, nevis mediju brīvību.

Organizācija Reportieri bez robežām (RSF) aicināja valdību pieņemt visaptverošu likumprojektu par sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu neatkarību, lai samazinātu politisko ietekmi pārraudzībā, finansējumā un vadības iecelšanā. Pavols Šalai (Pavol Szalai) uzsvēra, ka sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem nevajadzētu būt piesaistītiem nevienai politiskajai partijai, un aicināja veikt vērienīgas reformas, kas neaprobežotos tikai ar personāla izmaiņām.

Lasiet arī: Donalds Tusks nodod premjerministra zvērestu 

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas