Donalds Tusks nodod premjerministra zvērestu 

Donalds Tusks (Donald Tusk) un viņa valdība trešdien, 13.decembrī, nodeva zvērestu prezidentam Andžejam Dudam (Andrzej Duda), pēc otrdien gūtā uzticības balsojuma parlamentā. Tuska iecelšana amatā rada cerības uz labākām un gludākām attiecībām starp Poliju un Eiropas Savienību (ES), pēc vairāku gadu partijas Likums un taisnīgums (PiS) stingrās valdīšanas, ziņo Politico.

Tusks uzsvēra, ka viņa jaunā valdība koncentrēsies uz tiesiskuma un konstitūcijas ievērošanas atjaunošanu, norādot, ka valdības

 vizītkarte būs tās apņemšanās ievērot konstitūciju.

Rekordlielo vēlētāju aktivitāti 15.oktobra vēlēšanās viņš skaidroja ar vēlētāju vēlmi valstī atjaunot tiesiskumu.

 

Uzsvars uz tiesiskumu ir centieni labot attiecības ar Briseli, kas astoņu gadu PiS valdīšanas laikā bija samilzušas. Eiropas Komisija ir bloķējusi ES dotācijas un aizdevumus 35 miljardu eiro apmērā koronavīrusa pandēmijas seku novēršanai, kā arī 76,5 miljardus eiro no ES attīstības līdzekļiem, jo Polija atteicās ievērot ES demokrātijas principus.

Jaunieceltais premjerministrs ceturtdien

Briselē apmeklēs ES līderu sanāksmi, kurā svarīgs darba kārtības jautājums būs iesaldēto līdzekļu jautājuma risināšana un atbalsta piešķiršana Ukrainai.

Tomēr galvenā uzmanība jaunajā valdībā tikšot pievērsta iekšlietām, proti, partijas PiS īstenoto reformu atcelšanai, it īpaši tiesu sistēmā. Turklāt ir plānots no valdības kontrolētajām struktūrām un valsts plašsaziņas līdzekļiem atlaist PiS uzticīgos darbiniekus.

Lai gan pastāvot bažas, ka prezidents Duda var kavēt šos pasākumus, jo jaunajai koalīcijai trūkst parlamentāro balsu, kas nepieciešamas, lai pārvarētu viņa iespējamos veto,

Duda un Tusks solījās sadarboties.

Polijas prezidents Duda pēc Tuska zvēresta nodošanas ceremonijas ieturēja saticīgu toni. Duda pauda atvērtību sadarbībai, atzīstot politiskās atšķirības, bet uzsverot saprašanās nepieciešamību būtiskajos jautājumos, jo īpaši drošības un Polijas iedzīvotāju labā.

Lasiet arī: Polija atvadās no PiS, laipni lūdz Donaldu Tusku

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas