Polijas valdība apstiprina likumprojektu par bezrecepšu avārijas kontracepciju

Polijas valdība trešdien, 24.janvārī, apstiprināja likumprojektu, kas paredz padarīt pieejamākas avārijas kontracepcijas tabletes, tādējādi atceļot iepriekšējās nacionālistu valdības 2017.gadā ieviesto ierobežojumu, kā arī jaunā valdība turpina gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu atvieglošanu, sākot izpildīt premjerministra Donalda Tuska (Donald Tusk) solījumus, vēsta Reuters.

Ar 2017.gada partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) pieņemtajiem tiesību aktiem tikusi ierobežota piekļuve tā sauktajām “nākamā rīta” tabletēm, kuras 2015.gadā, pēc Eiropas Komisijas lēmuma, ļāva pārdot bez receptes.

Polijas valdošā koalīcija, cenšoties panākt atbilstību Eiropas Savienības (ES) demokrātijas standartiem, ir solījusi atcelt dažus bijušās PiS valdības pieņemtos likumus, tostarp vienu no Eiropā stingrākajiem abortu noteikumiem.

Premjerministrs Tusks trešdien preses brīfingā paziņojis par darba pabeigšanu pie jautājuma par avārijas kontracepcijas tabletēm, un projekts tiks iesniegts parlamentam. Tusks sacīja, ka

sievietēm, kas vecākas par 15 gadiem, avārijas kontracepcija būs pieejama bez receptes,

un pauda cerību, ka to atbalstīs parlaments un apstiprinās prezidents.

Tusks piebildis, ka viņa partija ir gatava “dažu stundu laikā” iesniegt parlamentā likumprojektu, kas legalizētu abortus līdz 12.grūtniecības nedēļai.

Valdīšanas laikā no 2015. līdz 2023.gadam PiS ar Polijas katoļu baznīcas atbalstu pārtrauca arī valsts finansējumu medicīniskajai jeb ārpusķermeņa apaugļošanai (IVF), savukārt 2020.gadā valsts augstākās tiesas spriedums noteica gandrīz pilnīgu grūtniecības pārtraukšanas aizliegumu un izraisīja plašus protestus valstī.

Lasiet arī: Polijas jaunā valdība reformu laikā pārtrauc ziņu kanāla darbību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas