Politoloģe prognozē, ka valdība “transformēsies”

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām valdības koalīcija transformēsies, un paliek jautājums, kā uz iespējamo paplašināšanos – valdībai tuvinoties Progresīvajiem un “Zaļo un zemnieku savienībai” (ZZS) – reaģēs Nacionālā apvienība (NA) un Apvienotais saraksts (AS), atzina Rīgas Stradiņa universitātes lektore Lelde Metla-Rozentāle.

Pēc politoloģe teiktā, esošā koalīcija prezidenta vēlēšanu procesā nespēja sadarboties, bet ZZS un Progresīvie nodemonstrēja izteiktas sadarbības spējas, atbalstot Jaunās Vienotības (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Tas ir aspekts, kas nepieciešamības gadījumā ļaušot JV iniciēt valdības paplašināšanos. Tādā gadījumā ir jautājums, kā uz paplašināšanos reaģēs pārējie koalīcijas partneri – AS un NA, norādīja Metla-Rozentāle.

Viņa skaidroja, ka JV parādās jauni atkāpšanās ceļi.

Ja iepriekš valdības veidošanas procesā JV faktiski bija iedzīta stūrī – vai nu esošā koalīcija vai palikšana opozīcijā. Tagad neesot risku, ka JV var palikt opozīcijā, un šim spēkam jau ir iezīmējušies vairāki sadarbības partneri, ar kuriem varētu strādāt.

“Tāpēc esošo partneru uzdevums ir saprast – vai nu [tie] piekrīt paplašinātai koalīcijai un darbojas, vai arī, iespējams, paliek opozīcijā,” norādīja eksperte.

Kā ziņots, Rinkēvičs Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts gan ar premjera partijas, gan opozīcijā esošo ZZS un Progresīvo balsīm. Iepriekš tas raisījis pieļāvumu, ka šī situācija var novest pie valdības koalīcijas paplašināšanas. AS un NA gan iepriekš pauduši, ka nepievienosies valdībai, kuras kodolu veidotu JV, ZZS un Progresīvie.

Lasiet arī: Smiltēns: Loģiski, ka par un ap Latvijas Valsts prezidentu nedrīkst būt nekāds politiskais tirgus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas