Prezidents: masveida migrantu uzplūdos Latvija slēgs robežu ar Baltkrieviju

Valsts prezidenta kanceleja ziņo, ka otrdien, 26. septembrī, valsts galva Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu (Boris Pistorius), lai pārrunātu potenciālos hibrīdapdraudējuma riskus uz NATO teritorijas robežas un līdzšinējo Vācijas iesaisti reģiona drošībā.

Sarunā Rinkēvičs un Pistoriuss pārrunāja hibrīduzbrukumu potenciālu uz Latvijas robežas no Baltkrievijas. Valsts prezidents pauda nostāju, ka Latvija ir gatava veikt visus nepieciešamos pasākumus, tostarp slēgt robežu ar Baltkrieviju un Krieviju – īpaši masveida migrantu pieplūduma gadījumos.

Kā jau ir ziņots, augusta beigās Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri vienojās, ka “nepieciešamības gadījumā nākotnē” tiktu slēgta to robeža ar Baltkrieviju un Krieviju. Līdz šim Polija, Lietuva un Latvija, atbildot uz robežpārkāpēju skaita pieaugumu, ir tikai slēgušas daļu no robežpārejas punktiem ar Baltkrieviju. Latvijas valdība 19.septembrī nolēma apturēt arī Silenes robežšķērsošanas vietas darbību,

lai pārceltu atbrīvotos robežsardzes resursus

– tostarp 50 robežsargus – uz abu valstu “zaļo” robežu. Pāternieku robežkontroles punkts Krāslavas novada Piedrujas pagastā ir vienīgā vieta abu valstu robežas legālai šķērsošanai. 

Tikšanās laikā Valsts prezidents arī izteica pateicību par Vācijas iesaisti Baltijas reģiona drošībā un plāniem palielināt bruņoto spēku skaitu, tostarp apliecināja Latvijas gatavību 2024.gadā uzņemt Vācijas kaujas lidmašīnu rotāciju Lielvārdē.

“Vācija ir neaizstājama eiroatlantiskās drošības dalībniece, un es augsti novērtēju Vācijas ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā. Vēlos pateikties par Vācijas bruņoto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un plāniem palielināt savu karaspēku,” uzsvēra Rinkēvičs.

Lasiet arī: Ministrs: Robežsardzei arvien biežāk jāpielieto šaujamieroči nelegālo migrantu apturēšanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas