Progresīvie: «pulksteņa griešanas» prasība ir «arhaiska»

Pievienojoties sabiedrisko iniciatīvu portālā ManaBalss.lv iedzīvotāju savāktajām balsīm, Saeimas frakcija Progresīvie atklātā vēstulē ministru prezindentam Krišjānim Kariņam (JV) lūguši atcelt prasību par sezonālā laika maiņu. 

Progresīvo vēstulē uzsvērts, ka portālā ManaBalss.lv iniciatīva par attiekšanos no pārejas no vasaras laiku uz ziemas ir savākti vairāk nekā 10 000 parakstu. «Pārejai uz vasaras un ziemas laiku nav nekādu objektīvu ieguvumu. Piemēram, Eiropas Savienības (ES) līmeņa pētījumos apliecināts, ka šādas sezonālas laika maiņas rezultātā gūtais enerģijas ietaupījums ir maznozīmīgs,» pausts vēstulē premjeram. 

Portālā ManaBalss.lv pieejamā informācija liecina, ka iniciatīva ir izveidota 2013.gadā un tās autors ir Lauris Misa. Pašlaik iniciatīvu ir parakstījuši 11 650 cilvēku. 

Tāpat Progresīvo partijas pārstāvji norāda, ka «šīs laika maiņās nevajadzīgi izjaucot bioloģisko ritmu simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju», it īpaši ietekmējot mazus bērnus, seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām. 

«21. gadsimtā nav vietas šādām arhaiskām un nepamatotām tradīcijām,» norāda Progresīvo frakcija,

un piebilst, ka Eiropas Komisija (EK) jau 2018.gadā virzīja šādu priekšlikumu Eiropas Parlamentā (EP) un Padomes direktīvā. Līdztekus, arī Latvijā 2019.gadā Ministru kabinetā apstiprinātā nacionālā pozīcija atbalstīja atteikšanos no laika maiņas un pastāvīgu palikšanu vasaras laikā. 

«Diemžēl, neskatoties uz to, ka EP jau 2021. gadā nobalsoja par šīs direktīvas ieviešanu, dalībvalstis Eiropas Savienības Ministru padomē demonstrējušas neizlēmību. Tādējādi šis svarīgais lēmums vēl aizvien nav iedzīvināts. Taču politiskās atrunas nedrīkst būt bezgalīgas,» norādīts vēstulē. 

Ņemot vērā iepriekš minēto Progresīvie aicina premjeru «nekavējoties uzņemties politisko līderību un sadarbībā ar līzīgi domājošām valstīm aktualizēt šī jautājuma virzīšanu ES Padomē», lai kopīgiem spēkiem beidzot panāktu sezonālās laika maiņas atcelšanu. 

Lasiet arī: «Pulksteņa griešana» pārdala Libānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas