Pujāts: Slēdzot robežu ar Baltkrieviju, pieaugtu riski nelikumīgai robežas šķērsošanai

Slēdzot robežu ar Baltkrieviju, pieaugtu riski nelikumīgai robežas šķērsošanai, taču robežsardze ir gatava nodrošināt tās apsardzību, medijiem atzina Latvijas robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Pujāts robežas iespējamās slēgšanā nekāda problēmas nesaskatot.

Ja tiks slēgti robežkontroles punkti, tad robežsardze izvietos fiziskus šķēršļus

un, acīmredzot, būs jāparedz iedzīvotājiem kāds laika posms, lai atgrieztos Latvijā vai Baltkrievijā.

“Slēdzot robežu kopumā, kāda transporta plūsma varētu tikt apturēta, gan autobusi, gan kravu pārvadījumi. Patlaban ikdienā robežu šķērso simtiem transportlīdzekļu – kravas un vieglās mašīnas. Satiksme patlaban ir pietiekami intensīva,” norādīja Pujāts.

Pujāts nenoliedza, ka, ieviešot ierobežojumus legālai ceļošanai, pieaug riski nelikumīgai robežas šķērsošanai.

Vienlaikus viņš norādīja, ka kopš šīs nedēļas jau nosūtīti papildu robežsardzes, armijas un policijas spēki robežas sargāšanai. Ja robežkontroles punkti tiks slēgti, tad šajos punktos strādājošos robežsargus varēs nosūtīt zaļās robežas kontrolei.

“Papildu mobilizācija nav jāveic,” piebilda Pujāts.

Patlaban uz autoceļiem atrodas divi legālie robežkontroles punkti, un vel viens uz dzelzceļa. Trīs robežpārejas punkti joprojām ir slēgti ņemot vērā Baltkrievijas agresīvo rīcību sūtot imigrantus uz Latviju.

Kopumā Pujāts lielām bažām vērojot notiekošo, jo ir pietiekami augsts risks, kad zaļo robežu vienā vietā nelikumīgi mēģina šķērsot vēl lielāks skaits cilvēku nekā tas ir patlaban. “Tāpēc jau ir savlaicīgi pastiprināta robežas apsardzība. Pēdējās dienās Latvijā mēģinājuši iekļūt 50 cilvēku dienā, nedēļas sākumā tie bija 96.

Tomēr tiešas informācijas, ka būs vairāki simti cilvēku vienuviet Latvijas virzienā, patlaban nav,” uzsvēra Pujāts.

Jau ziņots, ka 28.augustā Varšavā plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite paziņojusi, ka Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju, un šis jautājums tiks galīgi saskaņots Varšavā.

Robežas slēgšana ar Baltkrieviju var būt iedarbīga pret Lukašenko režīma īstenotajiem hibrīdkara elementiem var būt iedarbīga vien tad, ja to īsteno visas trīs robežvalstis – Latvija, Lietuva un Polija vienlaicīgi, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Viņš norādījis, ka robežas slēgšana ir izdiskutējama iesaistīto valstu iekšlietu ministru starpā, bet konkrēta lēmuma pieņemšana valdības vadītāju līmeņa jautājums.

Šogad no Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 5952 cilvēki. Kopumā šogad humānu apsvērumu dēļ uzņemti 292 cilvēki.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā būs spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms. Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, no otrdienas Valsts robežsardze mobilizē papildus dienestā esošos robežsargus ārējās valsts robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Bažas par iespējamām provokācijām uz robežas pastiprinājušās pēc Jevgeņija Prigožina dibinātā Krievijas grupējuma Vagner došanos uz Baltkrieviju.

Lasiet arī: SAB: Putina režīms joprojām ir stabils

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas