PVO otro reizi divu gadu laikā izsludina ārkārtas situāciju pērtiķu baku uzliesmojuma dēļ

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien, 14.augustā, pēc tam, kad Kongo Demokrātiskajā Republikā tika konstatēts pērtiķu baku uzliesmojums, kas izplatījies kaimiņvalstīs, pasludināja “starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā”, vai PHEIC, kas ir šāda otrā reize divu gadu laikā, ziņo “Reuters”.

PHEIC statuss ir PVO augstākais brīdinājuma līmenis, un tā mērķis ir veicināt pētniecību, finansējumu un starptautiskus sabiedrības veselības aizsardzības pasākumus un sadarbību, lai apturētu slimības izplatību.

Pērtiķu bakas, kas izplatās cieša kontakta ceļā, parasti izraisa gripai līdzīgus simptomus un uz ķermeņa veidojas strutu pilni veidojumi, un retos gadījumos slimība var būt letāla.

Baku uzliesmojums Kongo sākās ar endēmisko I kārtas paveids, bet ir parādījies

jauns variants – Ib kārtas paveids, kas vieglāk izplatās ikdienas kontakta, tostarp dzimumkontakta, ceļā.

Bakas ir izplatījušās no Kongo uz kaimiņvalstīm, tostarp Burundi, Keniju, Ruandu un Ugandu, liekot PVO rīkoties un turpmāks to izplatīšanās potenciāls Āfrikā un ārpus tās tiek uzskatīts par ļoti satraucošu.

Šīs nedēļas sākumā Āfrikas augstākā sabiedrības veselības aizsardzības iestāde izsludināja ārkārtas stāvokli Āfrikas kontinentā pēc brīdinājuma, ka infekcija izplatās satraucošā ātrumā – šogad ir konstatēti vairāk nekā 500 nāves gadījumi un ir aizdomas par vairāk nekā 17 000 saslimšanas gadījumiem, galvenokārt Kongo bērnu vidū.

Vakcīnas un paradumu maiņa apturēja globālo pērtiķu baku uzliesmojumu 2022.gadā, bet jaunajam baku celmam nav pieejamas vakcīnas, tāpēc PVO aicinājusi ziedot un turpināt pētīt infekcijas izplatīšanās ceļus.

Lasiet arī: Pieaug saslimstība ar Covid-19

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas