Raidījums: Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu Satiksmes ministrijas darbiniekam

Līdzšinējo Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu Rīgas mēra Viļņa Ķirša (JV) biroja bijušajam darbiniekam, pašreizējam satiksmes ministra Kaspara Briškena (“Progresīvie”) padomniekam Jānim Meirānam, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Raidījumā skaidrots, ka Vaivodam inkriminētais kukuļa piedāvājums saistīts ar zemesgabaliem pie lidostas, ko pirms diviem gadiem izsolīja Rīgas pašvaldība. Pirms nedēļas Rīgas dome skatīja ģenerālprokurora prasījumu pašvaldībai atjaunot valdījumu un īpašuma tiesības uz šiem 22 zemesgabaliem nepilnu 39 hektāru platībā. Par šo jautājumu balsojumi notika divas dienas pēc kārtas, un abas reizes koalīcijai nebija kvoruma.

“De facto” rīcībā esošā informācija ļaujot pieņemt, ka rudenī Vaivods vērsies pie bijušā kolēģa Meirāna, ieminoties, ka būtu labi, ja Satiksmes ministrija (SM) atteiktos no savām pretenzijām uz zemi pie lidostas, informētu par to investoru, un līdz ar to vairs nebūtu šķēršļu zemesgabalus nostiprināt zemesgrāmatā. Tikšanās un saziņa notikusi dažu mēnešu garumā. Kādā brīdī esot izskanējusi arī iespējamā kukuļa summa – 50 000 eiro par vajadzīgo vēstuli no SM.

Meirāns “de facto” apstiprināja, ka šajā lietā no paša sākuma ir sadarbojies ar KNAB, bet neko sīkāk atklāt viņš nedrīkstot.

Arī KNAB nekomentē, kurai personai varētu būt bijis piedāvāts kukulis.

Meirāns svētdien tviterī raksta, ka “uzreiz pēc piedāvājuma saņemšanas” vērsies KNAB, savukārt pārējos viņš mudina neklusēt un arī ziņot KNAB par iespējamu korupciju. Turklāt viņam neesot saprotama un pieņemama “dažu bijušo kolēģu korupcijas normalizēšana”.

Lietā figurē vēl trešais cilvēks. Oficiāli ir paziņots, ka bez Vaivoda tiesības uz aizstāvību ir arī vienai privātpersonai – tai KNAB piektdien piemēroja drošības līdzekļus, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Vai un kā šī persona ir saistīta ar lietuviešu investoriem, šobrīd nav zināms.

Tikmēr Ķirsis, vaicāts, vai domē norautais balsojums par lidostas zemi varētu būt saistīts ar Vaivoda aizturēšanu, apgalvo, ka par to neko nezinot. Vaivods departamenta direktora pienākumus vairs nepilda un ir devies atvaļinājumā, un Ķirsim pēdējā saziņa ar viņu notika trešdienas rītā. Pēc atvaļinājuma Vaivodu varētu rotēt uz citu domes struktūru.

LETA jau ziņoja, ka KNAB pirmstiesas izmeklēšanā pārbauda ziņas, ka līdzšinējais Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītājs, iespējams, izteicis kukuļa lielā apmērā piedāvājumu citai valsts amatpersonai, lai tā izmantotu savu dienesta stāvokli un pieņemtu labvēlīgu lēmumu kukuļa piedāvātāja interesēs.

KNAB kriminālprocesu sāka šogad 8.janvārī par iespējamu kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu. KNAB iespējamā kukuļa summu nedēļas sākumā neatklāja, bet saskaņā ar likumu liels apmērs ir sākot no 50 minimālās mēnešalgām jeb 35 000 eiro. Piektdien birojā aģentūrai LETA apstiprināja, ka summa ir ne mazāk kā 50 000 eiro.

Divām kriminālprocesā iesaistītām personām ir tiesības uz aizstāvību.

Birojs norāda, ka pirmstiesas izmeklēšana nav saistīta ar Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta ikdienas darbību. Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka Vaivods nelikumīgas darbības varētu būt veicis saistībā ar tā dēvēto “lidostas zemes lietu”.

Lasiet arī: Tiesa apcietina Latvijas Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušo vīrieti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas