Re:Baltica: Ždanoka strādāja Krievijas izlūkdienestam, atklāj nopludināti epasti

Re:Baltica rīcībā nonākuši dokumenti rāda, ka Latvijas eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (LKS) vismaz kopš 2004.gada atskaitījās Krievijas Federālā drošības dienesta darbiniekiem par savām aktivitātēm un lūdza naudu pasākumu rīkošanai. Ždanoka sadarbību ar Krievijas izlūkdienestu noliedz un savu kontaktpersonu sauc par jaunības draugu, ziņo Re:Baltica.

“Trešdien es pulksten 12:40 ierodos MIDI un izbraucu pulksten 17:30.”

“Ļoti labi, es būšu tur – satiksimies uz perona pie vilciena. Ja nevarēsim viens otru atrast, pie galvenās ieejas stacijā.”

Re:Baltica norāda, ka šī elektronisko vēstuļu apmaiņa starp Latvijas eiroparlamentārieti Tatjanu Ždanoku (Latvijas Krievu Savienība) un Krievijas pilsoni Dmitriju Gladeju notika  2006.gada rudenī. Vieta, kur abi plāno satikties, ir dzelzceļa stacija Briselē. Ždanoka divus gadus iepriekš – līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā –  ir kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas parlamenta (EP) deputāti.

Gladejs, kuram šobrīd ir 74 gadi, nav parasts Krievijas pilsonis. Viņš darbojās Krievijas Federālajā drošības dienestā, labāk pazīstams ar akronīmu FSB. Viņa “redzamais” uzdevums pēdējās desmitgadēs bija pārstāvēt Krieviju vēlēšanu novērošanas organizācijās, kuras leģitimizēja problemātiskas vēlēšanas Krievijas interešu lokā esošajās valstīs, kurās īstas starptautiskas organizācijas saskatīja problēmas, norādīts pētījumā.

Vairāk lasiet Re:Baltica pētījumā: šeit.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Ķīna aptur vīzu izsniegšanu Lietuvas pilsoņiem, “MG Grupė” apstrīd spriedumu korupcijas lietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas