Rinkēvičs sola uzņēmējiem piekļuvi jauniem tirgiem, atbalstu – diasporas profesionāļiem

Latvijas ārlietu dienests īpaši atbalstīs Latvijas uzņēmējus jaunu tirgu apguvē – galvenokārt Austrālijā, Jaunzēlandē, Āfrikas un Latīņamerikas valstīs, ceturtdien, 26.janvārī, ikgadējās ārlietu debatēs Saeimas sēdē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Tāpat ārlietu ministrs sacīja, ka valstij aktīvāk jāatbalsta uzņēmīgie cilvēki diasporā, kas var dot reālu pienesumu Latvijas tautsaimniecības attīstībai – līdzās atbalstam valodai, kultūrai un tradīcijām.

Pandēmijas un Krievijas izraisītā kara ietekmē daudziem Latvijas uzņēmējiem bija nepieciešams mainīt piegāžu ķēdes izejvielu ieguvē, kā arī pārorientēties uz citiem tirgiem, vērsa uzmanību politiķis. Rinkēvičs skaidroja, ka

šajā situācijā Latvijas ārlietu dienesta uzdevums ir sniegt atbalstu tirdzniecības dažādošanā,

un kā spēcīgu instrumentu minēja Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības nolīgumu tīkla iespēju izmantošanu, kas atvieglo uzņēmēju pieeju trešo valstu tirgiem.

Latvijai ir jāizmanto Pasaules Tirdzniecības organizācijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD dotās iespējas. «Kā prioritāras eksporta veicināšanā patlaban ir izvirzītas nozares ar augstu pievienoto vērtību – biomedicīna, viedie materiāli, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, būvniecība un farmācija,» norādīja ārlietu ministrs. Rinkēvičs akcentēja, ka galvenais uzsvars ir investīciju piesaistē no OECD valstīm, veicinot ieguldījumus zināšanu ietilpīgās nozarēs.

Rinkēvičs ari uzsvēra, ka mums ir plaša un sazarota diaspora, kurai ir liels potenciāls.

Tajā jau šobrīd ir apzināti augstas raudzes uzņēmumos strādājošie profesionāļi. Viņi ir izteikuši nepārprotamu gatavību ar savām zināšanām un pieredzi piedalīties valsts attīstībā. Tuvākajā nākotnē ir jārada visi priekšnoteikumi, lai veidotu ciešu valsts un šo profesionāļu sadarbību, nodrošināt talantu piesaisti un zināšanu pārnesi, sacīja ārlietu ministrs.

Raugoties nākotnē, jāapzinās, ka diasporas saiknes saglabāšanai ar Latviju arvien lielāka loma ir jaunatnei. Mūsdienu globalizācijas apstākļos tā diemžēl visvairāk pakļauta asimilācijai. Tādēļ 2023.gadā darbu ar jaunatni, atbalstu tās projektiem un jaunatnes pašorganizēšanās veicināšanu mēs izvirzām kā vienu no galvenajām politikas prioritātēm, pauda Rinkēvičs.

Kā ziņots, ceturtdien, 26.janvārī, – Latvijas starptautiskās de iure atzīšanas 102.gadadienā – Saeimas sēdē notiek ikgadējās ārpolitikas debates. Tās tradicionāli ievada ārlietu ministra ziņojums par paveiktiem un iecerētiem darbiem valsts ārpolitikā un ES jautājumos.

Lasiet arī: Valsts atbalsts – vien tad, ja nozare apdraudēta, saka Šmits

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas