Riska grupās esošos aicina vakcinēties pret gripu un Covid-19

Turpinoties valsts apmaksātai sezonālajai vakcinācijai pret gripu un Covid-19, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina veselības riska grupā ietilpstošos cilvēkus vakcinēties pret šīm infekcijām, lai pasargātu sevi no smagām saslimšanām.

SPKC paziņojumā uzsver, ka šogad šim mērķim ir pieejamas trīs valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu, tai skaitā augstas devas vakcīna senioriem, kas efektīvāk pasargā, un vakcīna bērniem, kas iepūšama degunā, kā arī aktuālās vakcīnas pret Covid-19 infekciju.

Eksperti norāda, ka visaktīvāk iedzīvotāji pret gripu vakcinējās oktobra beigās, kad nedēļas laikā tika reģistrēti 18 433 vakcinācijas fakti.

Līdz pagājušajai nedēļai par valsts budžeta līdzekļiem pret gripu vakcinēti vairāk nekā 98 000 cilvēku,

un vairāk nekā 26 000 vakcinējušies pret Covid-19.

Šajā sezonā pret gripu vecuma grupā 65 un vecāki vakcinējušies 57 000 iedzīvotāju, vecuma grupā 18-64 gadi – gandrīz 40 000 iedzīvotāju, bet vecuma grupā līdz 17 gadiem – gandrīz 14 000 bērnu un jauniešu, teikts SPKC paziņojumā.

Savukārt pret Covid-19 vecuma grupā 65 un vecāki vakcinējušies vairāk kā 15 000, vecuma grupā 18-64 gadi – gandrīz 11 000, bet vecuma grupā līdz 17 gadiem – vairāk nekā 160 bērni un jaunieši.

Vakcinācijas monitorings liecina, ka pēc E-veselības datiem ārstniecības iestādēs pieejamais pretgripas vakcīnu daudzums ir dažāds. 1019 ārstniecības iestādes ir saņēmušas kādu no pretgripas vakcīnām, no tām 124 iestādes ir pasūtījušas visas trīs valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu.

Pašlaik ārstniecības iestādēs kopā vēl ir pieejamas vakcīnas “Efluelda” 12 300 devas, un līdz šim izlietoti 81% no kopējā apjoma, vakcīnas “Influvac Tetra” 17 500 devas (izlietoti 72% no kopējā apjoma) un deguna aerosola vakcīnas bērniem “Fluenz Tetra” 1700 devas (izlietoti 36% no kopējā apjoma).

SPKC sadarbojas ar ārstniecības iestādēm, apkopojot informāciju par ārstniecības iestādēm, kurās var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, ja pacienta ārsta praksē vai vakcinācijas iestādē tā vairs nav pieejama.

SPKC atgādina, ka līdzīgā veidā valsts apmaksātā vakcinācija pret gripu tika īstenota arī pagājušajā gripas sezonā. Covid-19 vakcinācijai ir pieejamas pašreiz cirkulējošiem SARS-CoV-2 vīrusa celmiem pielāgotās vakcīnas: “PfizerBioNTech” ražotā “Comirnaty” un “Novavax” ražotā “Nuvaxovid”, kas Latvijā ienākusi pagājušajā nedēļā un SPKC jau saņem pirmos vakcīnu pasūtījumus no ārstniecības iestādēm.

Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām.

Lasiet arī: Latvija spiesta ilgstoši iepirkt pa 221 000 covid-19 vakcīnu ik gadu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas