Rukam piešķir ģenerāļa pakāpi

Valdība otrdien, 23.aprīlī, atbalstīja ģenerāļa pakāpes piešķiršanu Valsts policijas (VP) priekšniekam Armandam Rukam.

Patlaban VP šī pakāpe ir Ruka vietniekiem Andrejam Grišinam un Normundam Grūbim.

Rukam pulkveža pakāpe ir piešķirta 2020.gada 12.augustā. Likums paredz, ka ģenerāļa pakāpi piešķir pēc piecu gadu nodienēšanas pulkveža pakāpē. Vienlaikus likums paredz, ka kārtējo pakāpi pirms noteiktā termiņa var piešķirt kā apbalvojumu.

Iekšlietu ministrija (IeM) argumentējusi vairākus faktorus, kas liecina par pakāpes piešķiršanu.

Ruka vadībā 2021.gadā VP tika sāktas strukturālās un darba organizācijas pārmaiņas, lai iestādes pakalpojumi kļūtu iedzīvotājiem pieejamāki, efektīvāk organizējot policijas rīcībā esošos resursus. Restrukturizācijas pasākumu īstenošanas laikā veiktas būtiskas izmaiņas policijas struktūrā, funkciju un resursu pārdalē, kā arī ir nodrošināta darbības efektivitātes paaugstināšana un procesu pilnveidošana.

Reformā uzsverama arī VP Iekšējās audita nodaļas izveidošana un Informatīvā tālruņa līnijas izveidošana, kas tiek pārveidota par Klientu atbalsta nodaļu. VP koledžas struktūrā izveidots Izmeklētāju mācību centrs. Atbilstoši VP padomes sēdē apstiprinātajai “VP interneta policijas darbības koncepcijai” tika ieviesta “Interneta policija” un turpinās darbs pie personāla un materiāltehniskā aprīkojuma jautājumu risināšanas.

Ar grozījumiem Kriminālprocesa likumā, ieviests izmeklētāja palīga institūtu, kas ļauj dažādus tehniskus un organizatoriskus uzdevumus uzdot pildīt izmeklētāja palīgam.

Līdz ar izmeklētāja palīga amata vietu ieviešanu, Ruks ir uzsvēris izmeklētāja palīga institūta ieviešanas būtiskumu un veicinājis aktīvu šo amata vietu komplektēšanu, darbinieku atlasi un pareizu izmeklētāja palīgu darba organizēšanu, lai šī atbalsta personāla piesaiste sniegtu vislielāko pienesumu darba pareizai organizēšanai, plānošanai un efektīvai noziedzīgu nodarījumu atklāšanai.

Tāpat policijā tika restrukturizēta VP Galvenā kriminālpolicijas pārvalde, tās paspārnē izveidojot Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldi. Aptverot minētās jomas centralizēti, kibernoziegumu apkarošanas jomā ir iespēja vienkopus koncentrēt speciālistus, attīstīt un efektivizēt izmeklēšana praksi, sadarbību ar citām struktūrvienībām, starptautisko sadarbību un veicināt sabiedrības uzticību policijas spējām apkarot noziedzību arī kibervidē.

Finansējums sistēmiskām, mērķtiecīgām un pārdomātām investīcijām nekustamajos īpašumos Iekšlietu ministrijai nav piešķirts, taču 2022.gadā ar Ruka iesaisti un efektīvu VP prasību definēšanu ir izdevies panākt konceptuālu atbalstu nomas risinājumam un finansējuma piešķiršanu saistīto kapitālo un uzturēšanas izdevumu segšanai Rīgas reģiona pārvaldes struktūrvienību izvietošanai abos Daugavas krastos.

Ruks arī ņēmis aktīvu līdzdalību konsorcija “Iekšējās drošības akadēmija” izveidē, tostarp konstruktīvu priekšlikumu un ideju piedāvājumā.

IeM arī norādījusi, ka Ruka izglītība pilnībā atbilst normatīvajos aktos izvirzītājām prasībām – Latvijas Universitātē iegūts akadēmiskais maģistra grāds tiesību zinātnē un Latvijas Policijas akadēmijā iegūts profesionālais bakalaura grāds tiesību zinātnē, amatpersonas darbības un tās rezultātu novērtējums ir A1.

Lasiet arī: Rusiņš joprojām nenotverts. Aprit gads kopš traģiskās slepkavības Jēkabpilī

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas