Rumānijas augstākā tiesa paziņo, ka aizliegusi kandidātei piedalīties prezidenta vēlēšanās prokrievisku uzskatu dēļ

Rumānijas Konstitucionālā tiesa pirmdien, 7.oktobrī, paskaidroja, ka nacionālistu kandidātes Diānas Šošakas (Diana Sosoaca) prokrieviskie, pret Eiropas Savienību (ES) un NATO vērstie uzskati liedz viņai kandidēt gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, pēc tam, kad sestdien tika paziņots par lēmumu svītrot ultranacionālistiskās partijas “SOS Rumānija” līderi no kandidātu saraksta, ziņo “Reuters”.

ES un NATO dalībvalstī Rumānijā 24.novembrī un 8.decembrī notiks prezidenta vēlēšanas divās kārtās, un starp tām notiks arī parlamenta vēlēšanas.

Saskaņā ar konstitūciju ikvienam Rumānijas pilsonim, kurš ir vecāks par 35 gadiem un kurš nav sodīts, ir tiesības kandidēt uz prezidenta amatu.

Taču tiesa apgalvoja, ka Šošakas publiskie viedokļi, ievēlēšanas gadījumā, neļautu viņai pildīt prezidenta solījumu cienīt konstitūciju un aizsargāt demokrātiju.

Deviņu locekļu tiesa nobalsoja ar pieciem par Šošakas izslēgšanu no kandidēšanas, diviem balsojot pret un diviem nepiedaloties.

Vairākums, tostarp četri tiesneši, kurus iecēla valdošie sociāldemokrāti, norādīja, ka viņas izteikumi “ir pietiekams pamats, lai norādītu, ka Diāna Šošaka kā prezidenta amata kandidāte apšauba un neievēro pienākumu ievērot konstitūciju, publiski paužot aicinājumu atcelt valsts pamatvērtības un izvēles, proti, dalību ES un NATO”.

Jūnijā Šošaka tika ievēlēta par Eiropas Parlamenta deputāti un ir labi zināma ar antisemītiskiem un prokrieviski noskaņotiem uzskatiem. Viņa iepriekš ir aicinājusi ES pārtraukt ieroču piegādi Kijivai un pat izteikusies, ka Rumānijai vajadzētu anektēt dažas Ukrainas teritorijas.

Taču daži politiķi sacīja, ka atņemt viņai tiesības kandidēt vēlēšanās grauj tiesiskumu un rada bīstamu precedentu kandidātu izslēgšanai.

Šošaka pēc lēmuma pieņemšanas pauda sašutuma pilnu un antisemītisku reakciju, kurā viņa bez jebkādiem pierādījumiem apsūdzēja ES, ebrejus, amerikāņus un frančus, kā arī pašu tiesu sazvērestībā pret viņu un savā “Facebook” tiešraidē sacīja, ka ES, ebreji un amerikāņi “iecerējuši viltot Rumānijas vēlēšanu rezultātus, pirms tās ir sākušās”.

Intervijā ar “Politico” Šošaka kritizēja Rumānijas Konstitucionālo tiesu, nosaucot to par “politizētu iestādi”, kurā strādā tiesneši, kas bijuši politisko partiju biedri un kurus ievēlējuši politiķi parlamentā.

Lasiet arī: Krievijas bruņotie spēki sasnieguši vēl vienu svarīgu frontes pilsētu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas