Rūpniecības produkcijas apjoms jūnijā samazinājās par 5,5%

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2023.gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms, pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās, samazinājās par 5,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražošanas apjoms samazinājās apstrādes rūpniecībā – par 3,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 20,4%, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – pieaugums par 7,5%.

Rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā  par 26,2%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 18,2%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 10,8%, kā arī dzērienu ražošanā –par 9,4%. Kritums bija arī trīs pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs, proti, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 7,2%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 3,3% un pārtikas produktu ražošanā – par 0,3%.

Rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 25,5%, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 21,1%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 9,4%, mēbeļu ražošanā – par 8,2%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 4,8% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 4,7%.

Tāpat jūnijā, salīdzinot ar 2024.gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās, samazinājās par 2,5%. Ražošanas apjoma samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē –  par 2,3% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 27,8%, savukārt apstrādes rūpniecībā produkcijas apjoms saglabājās nemainīgs.

Jūnijā, salīdzinot ar 2023.gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās, samazinājās par 1,6%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 0,8% un eksportā – par 2,1% (tai skaitā eirozonā – par 2,0%, bet ārpus eirozonas – par 2,2%).

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2024.gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, samazinājās par 1,8%. Vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,5%, bet eksportā par 2,0% (tai skaitā eirozonā – par 2,7%, bet ārpus eirozonas – par 1,5%).

 

 

 

 

Lasiet arī: BNN intervija | Skats no Austrālijas. Latvijas goda konsuls Dēliņš par drošību, sadarbību un valodas kopšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas