Sabiedriskie mediji kategoriski iebilst pret ieceri no 2026.gada aizliegt saturu krievu valodā

Latvijas Radio un Latvijas Televīzija kategoriski iebilst pret valdības atbalstītajā Nacionālās drošības koncepcijas projektā ietverto aizliegumu no 2026.gada sabiedriskajiem medijiem veidot saturu lielākās Latvijā dzīvojošās minoritātes – krievu – valodā.

Sabiedrisko mediju ieskatā pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos šāds lēmums ir tuvredzīgs un diametrāli pretējs izvirzītajam mērķim – stiprināt informatīvās telpas drošību. Izslēdzot kvalitatīvu, sabiedrības interesēm un vērtībām atbilstošu saturu krievu valodā, valsts pati netieši veicinās nelegālā satura patēriņu Krievijas propagandas kanālos, uzskata Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas pārstāvji.

Sabiedriskie mediji veido saturu mazākumtautību valodās divās platformās – audio formātā Latvijas Radio 4 – Doma laukums, kā arī multimediāli sabiedrisko mediju portālā RUS.LSM.

Cerēt, ka visi cilvēki, kas ikdienā patērē mediju saturu krievu valodā,

no 2026.gada 1.janvāra pārslēgsies uz latviešu valodā raidošiem medijiem, ir vēlmju domāšana,

nevis pētījumos par plašsaziņas līdzekļu patēriņa paradumiem balstīts lēmums, viņi norāda.

Sabiedriskie mediji aicina politiķus kompetenti un stratēģiski gudri risināt sabiedrības saliedētības jautājumus.

Tāpat Latvijas Radio un Latvijas Televīzija sabiedrisko mediju vārdā par nepieņemamu uzskata sasteigto šāda lēmuma virzīšanas (kā ierobežotas pieejamības dokumentu) un pieņemšanas procesu, kurā nav veiktas konsultācijas ar sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāju Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, pašiem medijiem un ekspertiem, kas padziļināti pētījuši dezinformācijas jautājumus hibrīdkara apstākļos.

Tāpēc tie aicina Nacionālās drošības komisiju un Saeimu kopumā pārvērtēt valdības atbalstīto un parlamentā iesniegto koncepcijas projektu, precizējot sadaļu par Latvijas informatīvajai telpai radītā apdraudējuma novēršanu, tostarp svītrojot aizliegumu sabiedriskajiem medijiem veidot saturu krievu valodā.

Lasiet arī: Rīgā par Krievijas televīzijas kanālu retranslēšanai paredzētas ierīces izplatīšanu aizturēts vīrietis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas