Saeima “otrajā piegājienā” profesori Osipovu ieceļ par AT tiesnesi

Saeima ceturtdien, 5.oktobrī, ar 51 balsi “par” apstiprināja Latvijas Universitātes profesori un bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Sanitu Osipovu par Augstākās tiesas tiesnesi. Iepriekšējo reizi – 2022.gada februārī 13.Saeimā – viņas kandidatūra, pārmetot atbalstu viendzimuma ģimenēm, tika noraidīta. 

Par Osipovu nobalsoja visi klātesošie valdības frakciju deputāti un valdību balstošais ārpusafraciju deputāts Oļegs Burovs. Pret balsoja 41 opozīcijas deputāts, bet divi – Andris Kulbergs un Aiva Vīksna (abi – AS) – atturējās.

Debatēs opozīcijas deputāti atgādināja ZZS frakcijai tās politiķu – tagadējā ekonomikas ministra Viktora Valaiņa un zemkopības ministrs Armanda Krauzes – agrāk teikto par kandidātes nepiemērotību šim amatam. Atšķirībā no citiem Osipovas kritizētājiem, kuri viņai ierasti pārmeta “tradicionālo vērtību” graušanu, deputāts Vilis Krištopans (LPV)

apšaubīja pretendentes kvalifikāciju tiesneša darbam,

norādot, ka viņa ir veidojusi akadēmisku karjeru un nav strādājusi rajonu tiesās. Kā pierādījumu LU profesores, viņaprāt, atrautībai no reālā tiesu darba, deputāts atgādināja, ka Osipovas doktora darbs bija veltīts Lībekas pilsētas tiesībām un to ietekmei Hanzas savienības pilsētās. 

Tādēļ ZZS frakcijas deputāti – bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris un kriminologs Andrejs Vilks – viņam debatēs oponēja, cildinot kandidātes veikumu tieslietās un tiesību zinātnē.

Lasiet arī: AT vēlreiz virza profesori Osipovu senatores amatam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas