Saeimā vēlas uzlabojumus piedāvājumā Latvijā liegt uzturēties Baltkrievijā reģistrētām automašīnām

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pie ieceres Latvijā liegt uzturēties Baltkrievijā reģistrētām automašīnām turpinās strādāt septembrī.

Trešdien komisijas sēdes laikā secināts, ka Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātais likumprojekts vēl ir uzlabojams.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Gatis Melnūdris teica, ka TM likumprojekts vien nedaudz atšķiras no tā, ko komisija iepriekš noraidīja.

“No praktiskā viedokļa būtu jāpilnveido likumprojekta anotācija, jo tā ir pārāk īsa, tāpat būtu nepieciešams pievienot izņēmumus,” teica Melnūdris.

Saeimas komisijas sēdē nolemts, ka līdz augusta otrajai pusei iesniedzami priekšlikumi likumprojekta uzlabošanai, lai komisija pie darba ar likumprojektu varētu atgriezties septembra sākumā.

TM pārstāvji sēdes laikā akcentēja, ka Latvijai ir visas tiesības Baltkrievijai noteikt Krievijai līdzīgus ierobežojumus.

Piedāvātais risinājums ir analogs tam, kāds jau ir noteikts attiecībā uz Krieviju.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka jaunā regulējuma neievērošanas gadījumā Latvijā varēs veikt Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību.

Plānotās normatīvo aktu izmaiņas paredzēs Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, kā arī noteiks sekas un personu atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā.

Tāpat tiks novērsta šo transportlīdzekļu īpašnieku izvairīšanās no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Gadījumā, ja netiks veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekos sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

Līdzīgu likumprojektu bija iesnieguši opozīcijā esošā Nacionālā apvienība, taču to jūnija beigās gan atbildīgā komisija, gan Saeima noraidīja, paužot, ka TM gatavo regulējumu.

Vienlaikus Valsts ieņēmumu dienests (VID) no 16.jūlija personām ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem – vieglajām pasažieru automašīnām – liedzis iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām.

Lai mazinātu sankciju apiešanas riskus, ES, apstiprinot 8. sankciju pakotni pret Baltkrieviju, lielā mērā ir salāgojusi Baltkrievijai noteiktās sankcijas ar Krievijai noteiktajām sankcijām, akcentēja VID. Noteikts, ka no Baltkrievijas ir aizliegts ievest tādas preces, kas ļauj Baltkrievijai dažādot ieņēmumu avotus, tādējādi ļaujot tai iesaistīties Krievijas agresijā pret Ukrainu, ja šo preču izcelsme ir Baltkrievijā vai ja tās tiek eksportētas no Baltkrievijas. Pielikumā ir iekļautas arī vieglās automašīnas.

Lasiet arī: Rīga aizņemsies, lai uzstādītu jaunas videonovērošanas kameras

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas