Salvadorā tūkstošiem ieslodzīto pārvietoti uz mega cietumu

Apmēram divi tūkstoši ieslodzīto ir pirmā grupa, kas pārvietota uz Salvadoras jauno, milzīgo cietumu, kurš ir daļa no Salvadoras prezidenta Najiba Bukeles (Nayib Bukele) cīņas pret noziedzību, raksta BBC.

Valstī pēc slepkavību un citu nežēlīgu noziegumu skaita pieauguma arestēti desmitiem tūkstoši bandu locekļu, un jaunajā cietumā paredzēta vieta vairāk nekā 40 tūkstošiem ieslodzīto. Attēli no pārvietošanas rāda, kā, basām kājām un saslēgti važās, tiek pārvietota pirmā ieslodzīto daļa.

Bukele Twitter rakstīja, ka divi tūkstoši cietumnieku ir pārvietoti vienas operācijas laikā, un norādīja: «Tās tagad būs viņu mājas, kur viņi dzīvos turpmākās desmitgades, visi kopā un nespējīgi nodarīt kaitējumu sabiedrībai.»

Mega cietums atrodas Tekolukā, apmēram 74 kilometrus uz dienvidaustrumiem no valsts galvaspilsētas Sansalvadoras. To veido astoņas ēkas, no kurām katrā atrodas 32 kameras, katra ap simts kvadrātmetriem liela. Katrā kamerā paredzēts izvietot apmēram 100 ieslodzītos. Uz šo cilvēku skaitu kamerā būs tikai divas izlietnes un divas tualetes.

Bukele 2022.gada martā pasludināja «karu pret bandām», atļaujot ārkārtas situācijām atbilstošu rīcību, un šis lēmums pagarināts vairākas reizes. Lēmums tiek vērtēts kā strīdīgs, jo ierobežo atsevišķas konstitūcijā noteiktās tiesības. Piemēram, personu var arestēt bez aresta ordera. Līdz šim arestēti jau vairāk nekā 64 tūkstoši personu. Varas iestādes norāda, ka atsevišķos kriminālajos grupējumos ir desmitiem tūkstoši dalībnieku, un tie ir atbildīgi par izspiešanu, slepkavībām un narktoiku kontrabandu. Masu arestu mērķis ir likt bandām pazust.

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka tiek arestēti nevainīgi cilvēki, un aizturētie dažkārt sastopas ar nežēlīgu un necilvēcīgu izturēšanos. Par spīti tam, Bukeles centieni Salvadoras iedzīvotāju vidū ir populāri.

Lasiet arī: Ekvadorā konfiscēto kokaīnu pārstrādā betonā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas