Savainoto bezsaimnieka un savvaļas dzīvnieku glābšanu Rīgā veiks Sociālais uzņēmums Zoopolicija.lv

Savainoto bezsaimnieka un savvaļas dzīvnieku glābšanu Rīgā par 171 380 eiro veiks SIA Sociālais uzņēmums Zoopolicija.lv,  informē uzņēmumā.

Uzņēmums pakalpojumu sniegs atbilstoši Rīgas domes izsludinātājam iepirkumam par cietušu klaiņojošu un savvaļas dzīvnieku aprūpi un dispečerdienesta nodrošināšanu diennakts režīmā.

Iepirkumā Sociālais uzņēmums Zoopolicija.lv bija vienīgais pretendents.

Kā norāda Zoopolicija.lv pārstāvji, pakalpojuma nodrošināšanā apvienojušies četri pakalpojumu sniedzēji.

Zoopolicija.lv nodrošinās dzīvnieku ķērāju dienesta pakalpojumus, veterinārā klīnika Kavet – veterinārmedicīniskos pakalpojumus, biedrības Dzīvnieku pansija Ulubele veterinārā klīnika – veterinārmedicīniskos pakalpojumus dzīvniekiem, kuriem uzturēšanās 24 stundu diennakts stacionāra telpās rada papildus stresu (piemēram, stirnām, lapsām jenotiem un citiem dzīvniekiem), bet nodibinājums dzivniekupolicija.lv – nodrošinās dispečerdienesta 24 stundu funkciju un sniegs atbildes uz juridiskiem jautājumiem saistībā ar cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem.

Līgums noslēgts uz 24 mēnešiem.

Diennaktī paredzētas izmaksas ir 238 eiro. Izmaksās ietilpst 24 stundu dispečerdienesta pakalpojumi, 24 stundu ķērāju darbs dežūrā un izsaukumos, autotransporta un degvielas izmaksas, kā arī dzīvniekiem sniegtie veterinārie pakalpojumi atkarībā no traumu, savainojumu, slimību rakstura un dzīvnieku skaita.

Uzņēmumā skaidro, ka 24 stundu pakalpojuma sniegšanā savainoto un slimo dzīvnieku glābšanai ik dienu tiek nodarbināti vismaz 3 cilvēki, neskaitot klīniku veterināro personālu.

Vienlaikus, lai mazinātu pakalpojuma izmaksas un tādējādi palielinātu aprūpēto dzīvnieku skaitu, iedzīvotāji tiek aicināti brīvprātīgi izvērtēt iespēju pašiem nogādāt sasirgušos dzīvniekus klīnikās. Arī dispečerdienesta 24 stundu darbā tiek iesaistīti apmācīti brīvprātīgie, kuri pieņem zvanus, konsultē un koordinē ķērāju darbu.

Zoopolicija.lv, skaidro, ka atbilstoši līgumam, vienu diennakti dzīvnieks uzturas veterinārajā klīnikā, kur viņam tiek sniegta palīdzība par Rīgas domes līdzekļiem. Palīdzības sniegšanā ietilpst pirmā vai pēdējā palīdzība, veterinārā apskate, atsāpinošie medikamenti vai eitanāzija.

Ja dzīvniekam nepieciešams klīnikā uzturēties vairāk par 24 stundām, visas ar to saistītās izmaksas sedz Dzīvnieku pansija Ulubele ar sabiedrības atbalstu ziedojumu veidā. Savukārt, ja turpmāka ārstēšana nav nepieciešama, dzīvnieki tiek nogādāti dzīvošanai piemērotā vietā – dzīvnieku patversmēs vai, konsultējoties ar speciālistiem, atlaisti savvaļā, norāda uzņēmumā.

Kā informē Zoopolicija.lv, iepriekšējais līgums 2021.gadā uz 36 mēnešiem par summu 139 000 eiro tika noslēgts ar Dzīvnieku pansija Ulubele, diennaktī ieplānojot izmaksas 129 eiro apmērā.

Iepriekšējā iepirkumā līguma ietvaros, no 2021.gada 4.novembra līdz šī gada 7.jūlijam, tika izlietota gandrīz visa līguma summa. Šajā periodā vidēji dienā palīdzība tika sniegta trīs savainotiem dzīvniekiem, kur vidējās izmaksas uz vienu dzīvnieku bija 73,55 eiro. Kopumā 20 mēnešu laikā tika apkalpoti 2062 izsaukumi un sniegta palīdzība 1858 dzīvniekiem, tostarp 21 sunim, 485 kaķiem, 1134 putniem, 156 maziem savvaļas dzīvniekiem un 62 lieliem savvaļas dzīvniekiem.

Zoopolica.lv atzīmē, ka daudz vairāk izsaukumi tiek saņemti tieši vasaras mēnešos, kas ir putnu mazuļu laiks, un liela daļa no tiem ligzdo tieši pilsētās.

Vasarās izsaukumu vidējais skaits dienā dubultojās.

Vienlaikus uzņēmumā atgādina, ka, pamanot savainotu mājdzīvnieku, savvaļas dzīvnieku vai putnu, kuram ir nepieciešama palīdzība, jāzvana uz diennakts dispečerdienestu pa tālruni 67558855 vai 25473333. Par bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku nav uzskatāms putna mazulis, kas mācās lidot, vai kas ir izkritis, vai izmests no ligzdas šī paša iemesla dēļ, un nav traumēts.

Piesakot izsaukumu dispečerdienestam ir jānosauc savs vārds, uzvārds, tālruņa numurs, notikums un tā adrese. Ja iespējams iedzīvotāji aicināti no droša attāluma nofilmēt dzīvnieku un apkārtējo vidi, lai iespējams izvērtēt palīdzības nepieciešamību un palīdzībai nepieciešamo aprīkojumu. Pēc dzīvnieka divu stundu laikā ierodas dzīvnieku ķērājs vai veterinārārsts.

“Zoopolicija.lv” aicina būt atbildīgiem un palīdzēt savainotajiem dzīvniekiem, sagaidot dzīvnieku ķērāju, kā arī ziņot gadījumos, ja situācija notikuma vietā mainās, piemēram, dzīvnieks aizlido, aizskrien, uzrodas dzīvnieka saimnieks vai mainās citi apstākļi. Tikai saskaņojot informāciju ar dispečeru, dzīvnieku klīnikā var nogādāt pašu spēkiem.

Vienlaikus, ja pazudis mājdzīvnieks, Zoopolicija.lv pārstāvji aicina rīkoties un aktīvi izmantot portāla dzivniekupolicija.lv” iespējas, pievienojot sludinājumu par pazudušo dzīvnieku. Tāpat iedzīvotāji ir aicināti apskatīt portālā ievietotos sludinājumus, ja tiek pamanīti klaiņojoši vai savainoti mājdzīvnieki.

Firmas.lv informācija liecina, ka Sociālā uzņēmuma Zoopolicija.lv apgrozījums pērn palielinājās 7,9 reizes un sasniedza 36 572 eiro, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās 2,3 reizes un bija 6703 eiro.

Uzņēmums reģistrēts 2021.gadā. Tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums vienādās daļās pieder nodibinājumam dzivniekupolicija.lv, Ludmilai Aleksinai, Naurim Eversonam, Lindai Novickai un Sniedzītei Kļaviņai.

Lasiet arī: Iniciatīva par reālu cietumsodu dzīvnieku slepkavām dienas laikā savākusi gandrīz 6000 parakstu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas