Septiņas Ziemassvētku garšvielas, kas veselībai noderīgas arī ikdienā

Nav šaubu, ka tieši garšvielas piešķir ēdieniem un dzērieniem raksturu. Aromātiskajā Ziemassvētku garšvielu maisījumā pirmo vijoli spēlē kanēlis, taču arī citām garšvielām piemīt ne vien smarža un savdabīga garša, bet arī ārstnieciskas īpašības, norāda Ligita Kukule, “Mēness aptiekas” farmaceite, aptiekas vadītāja, LU Rīgas 1. medicīnas koledžas lektore.

Anita Baumane, uztura speciāliste “Veselības centru apvienībā” atzīst, ka garšvielas ir izcils produkts, kas pastiprina dabīgo garšu, izceļ ēdiena aromātus un padara to izteiksmīgāku. “Garšvielas piešķir ēdieniem un dzērieniem jaunas nianses – iespējams panākt saldenas, pikantas vai rūgtas garšas. Turklāt garšvielas ir arī dabīgs mikro uzturvielu un antioksidantu avots. Maltītei pievienotas garšvielas samazina vajadzību pēc sāls un cukura – ēdienu var padarīt garšīgu, nebalstoties tikai uz šiem pamata garšu uzlabotājiem. Un vēl garšvielas pilda arī dekoratīvu funkciju, piemēram, kurkuma vai paprika iekrāso ēdienu un padara to vēl baudāmāku!” 

Kanēlis 

Par vislabāko tiek uzskatīts Ceilonas jeb Šrilankas kanēlis. Kanēlim piemīt vairākas veselībai labvēlīgas īpašības, ja tas lietots mēreni. Tas satur daudz polifenolu – spēcīgus antioksidantus. Kanēļa aktīvās vielas var mazināt iekaisuma procesus organismā. Daži pētījumi rāda, ka kanēlis var uzlabot insulīna jutību un līdz ar to mazliet samazināt cukura līmeni asinīs. Ir pierādījumi, ka kanēlis var nedaudz pazemināt sliktā (ZBL) holesterīna un triglicerīdu līmeni, vienlaikus palielinot labā (ABL) holesterīna līmeni. Kanēlis kavē dažu baktēriju un sēnīšu, tostarp Candida sugu augšanu. 

Kumarīns (atrodams Cinnamomum cassia sastāvā), lietots lielā daudzumā, var bojāt aknas. Drošāk izvēlēties Ceilonas kanēli (Cinnamomum verum) – kumarīna tajā ir maz. Jāņem vērā, ka kanēļa pārmērīga lietošana var izraisīt kairinājumu kuņģī vai mutē. Grūtniecēm un cilvēkiem ar aknu slimībām pirms regulāras kanēļa lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu.

Kā lietot? 

    • Pievienot pulveri auzu pārslām, tējai, kafijai vai jogurtam.

    • Sajaukt ar medu un lietot kā dabisku imunitātes stiprinātāju.

    • Pievienot ne tikai desertos, bet arī pamatēdienos, piemēram, cepetī.

    • Ieteicamais daudzums: aptuveni ½ līdz vienai tējkarotei dienā (jāievēro īpaša piesardzība, izmantojot kasijas kanēli!).

Melnie pipari 

Melno piparu lietošanas galvenie ieguvumi veselībai ir šādi: to sastāvā esošā aktīvā viela piperīns stimulē kuņģa sulas izdalīšanos, uzlabo gremošanu un palīdz novērst vēdera uzpūšanos un smaguma sajūtu, veicina barības vielu, īpaši kurkumīna un bēta karotīna, uzsūkšanos. Piperīns darbojas kā spēcīgs antioksidants, tas var arī mazināt iekaisuma procesus, kas saistīti ar hroniskām slimībām. Pētījumi apstiprina, ka piperīns var uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī palīdzēt aizsargāt nervu šūnas no bojājumiem. Ir veikti pētījumi par tā iespējamo pretdepresijas efektu. Melnie pipari var paātrināt vielmaiņu un veicināt tauku šūnu sadalīšanos, palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, kavēt noteiktu baktēriju un sēnīšu augšanu, tādēļ tiem ir neliels dabīgs pārtikas konservanta efekts.

Lielos daudzumos melnie pipari var kairināt kuņģa gļotādu, īpaši cilvēkiem ar gastrītu vai kuņģa čūlu. Ja lieto noteiktus medikamentus, piemēram, asins šķīdinātājus vai pretkrampju līdzekļus, piperīns var pastiprināt to iedarbību.

Grūtniecības laikā melnos piparus ieteicams lietot mēreni.

Kā lietot?

    • Pievieno svaigi maltus melnos piparus ēdienam tieši pirms pasniegšanas – tā saglabājas visvairāk aktīvo vielu un aromāta.

    • Var kombinēt ar kurkumu, lai pastiprinātu kurkumīna uzsūkšanos.

Zvaigžņu anīss 

Tam piemīt antibakteriālas īpašības, kas palīdz cīnīties ar infekcijām, var sniegt atbalstu gremošanas sistēmai, mazināt vēdera uzpūšanos, krampjus, gāzes un gremošanas traucējumus. Pastāv uzskats, ka anīsa tēja var palīdzēt uzlabot miegu un samazināt stresu, atslābināt muskuļus. Tautas medicīnā izmantots, lai mazinātu pirms menstruālos simptomus un stimulētu laktāciju krūts barošanas laikā (lietošanu saskaņot ar ārstu!). Satur vielas, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa.

Pārmērīga lietošana var radīt nelabumu vai alerģiskas reakcijas. Jāizvairās grūtniecības laikā, jo var stimulēt dzemdes darbību. Anīsa tēja nav ieteicama bērniem līdz viena gada vecumam.

Kā lietot?

    • Tēja: 1–2 zvaigznes uz 250 ml karsta ūdens, ļaut ievilkties 10 minūtes.

    • Pievienot kā garšvielu sautējumiem, zupām, cepumiem, karstvīnam un austrumu ēdieniem.

    • Ēterisko eļļu var izmantot aromterapijā, bet tikai atšķaidītu un ievērojot piesardzību.

Parastais anīss  

Bieži saukts arī par anīsu vai anīsa sēklām. To lieto gan kulinārijā, gan veselības stiprināšanai. Tautas medicīnā anīsu izmantoja jau Senajā Grieķijā.

Tas var palīdzēt saaukstēšanās gadījumos, veicinot gļotu izvadīšanu no elpceļiem, mazināt vēdera uzpūšanos, gāzes, sāpes kuņģī, var veicināt mierīgu miegu, mazināt spriedzi, piemīt arī pretmikrobu un pretiekaisuma īpašības.

Piesardzība lietošanā

Svarīgi nepārsniegt devas, jo pārmērīga ēterisko eļļu lietošana var kairināt kuņģi. Grūtniecības laikā lietot piesardzīgi un tikai ārsta uzraudzībā! Cilvēkiem ar alerģiju pret seleriju dzimtas augiem jābūt īpaši uzmanīgiem.

Kardamons 

Kardamona lietošana var palīdzēt mazināt vēdera uzpūšanos, grēmas, gāzu veidošanos, uzlabot apetīti. Satur flavonoīdus un citu augu savienojumus, kas var palīdzēt neitralizēt brīvos radikāļus, mazināt iekaisuma procesus organismā. Var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu (lietojot regulāri nelielās devās), uzlabot asinsriti, samazināt sliktā holesterīna līmeni. Kardamonu košļā, lai atsvaidzinātu elpu un cīnītos ar baktērijām mutē. Eļļas un ekstrakti no kardamona sēklām var kavēt baktēriju un sēnīšu augšanu. Kardamona aromāts un sastāvdaļas var palīdzēt mazināt stresu, trauksmi un nogurumu. 

Piesardzība

Kardamonu droši var lietot pārtikā, taču lielās devās (piemēram, uztura bagātinātāju formā) tas var mijiedarboties ar asinsspiediena vai asins šķidrināšanas zālēm. Grūtniecēm un cilvēkiem ar kuņģa čūlu vai žultsakmeņiem ieteicams konsultēties ar ārstu pirms lietošanas lielākā daudzumā, atgādina farmaceite Ligita Kukule. 

Kā lietot? 

    • Tējā vai kafijā: pievieno 1–2 sēkliņas vai šķipsniņu maltā kardamona.

    • Ēdienos: īpaši labi sader ar rīsiem, kariju, desertiem, cepumiem.

    • Elpas atsvaidzināšanai: var košļāt veselu pāksti vai dažas sēklas.

Krustnagliņas 

Krustnagliņas plaši izmanto gan kulinārijā, gan tradicionālajā medicīnā. Tās ir veselībai noderīgas, jo satur spēcīgu antiseptisku vielu, kas var palīdzēt cīnīties ar baktērijām, vīrusiem un sēnītēm. Bieži izmanto mutes dobuma veselībai. Krustnagliņās ir daudz antioksidantu. Nelielos daudzumos tās var uzlabot gremošanu, mazināt vēdera uzpūšanos, sliktu dūšu. Dažkārt izmanto artrīta un citu iekaisuma slimību simptomu atvieglošanai. Pētījumi liecina, ka krustnagliņas var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs un uzlabot insulīna jutību. Noder arī imunitātes atbalstam, jo satur C vitamīnu, mangānu un citas vielas, kas palīdz cīnīties ar infekcijām.

Piesardzība

Liels daudzums krustnagliņu var kairināt kuņģi vai izraisīt alerģiju. Grūtniecēm un bērniem – lietot nedaudz un konsultējoties ar ārstu.

Krustnagliņu eļļu nelieto iekšķīgi tīrā veidā – tā ir ļoti koncentrēta. 

Kā lietot?

    • Pievienot tējai vai karstajam dzērienam.

    • Cepumos, kompotos, gaļas ēdienos vai marinādēs.

    • Gatavot krustnagliņu eļļu ārīgai lietošanai nelielos daudzumos.

    • Sakošļāt vienu krustnagliņu, lai atsvaidzinātu elpu vai mazinātu nelielas zobu sāpes.

Ingvers 

Izmantojams svaigā, kaltētā vai pulvera veidā. Pazīstams ne tikai ar garšu, bet arī plašu pozitīvu ietekmi uz veselību. Ingvers atbalsta imūnsistēmu, satur antioksidantus un pretiekaisuma vielas, kas palīdz cīnīties ar infekcijām. Tējas ar ingveru noder saaukstēšanās, gripas laikā. Ingvers var palīdzēt arī uzlabot gremošanu un mazināt vēdera uzpūšanos, muskuļu sāpes, artrīta simptomus un menstruālās sāpes. Dabisks antioksidants un pretmikrobu līdzeklis. Ingvers ir efektīvs pret jūras slimību, rīta nelabumu grūtniecības laikā vai nelabumu pēc ķīmijterapijas.

Kā lietot?

    • Tēja: svaigu ingveru sagriež šķēlēs, pārlej ar karstu ūdeni, ļauj ievilkties 5–10 minūtes, var pievienot medu un citronu.

    • Ēdienos: izmanto kā garšvielu zupām, karijiem, gaļas vai dārzeņu ēdieniem.

    • Pulveri pievieno smūtijiem, cepumiem vai sulām.

    • Ingvera sula – dažas pilītes dienā – var tonizēt un uzlabot pašsajūtu.

Lasiet arī: 

Pēkšņi pazudusī Ziemassvētku egle no Putina biroja  atmasko Kremļa krāpšanos un melus

VIDEO | “Ērkšķu” Ksenija vieš skaidrību, vai teātri šovā veidojusi apzināti

“Stabilas nestabilitātes” laiks – astroloģe atklāj, kas mūs sagaida Sarkanā Uguns zirga gadā

Pasaulē nācis pirmais sliņķu mazulis Rīgas zoodārza vēsturē

Klusi un bez fanfarām – Ķīnas medijos atklāti apspriež Krievijas sabrukumu un Tālo Austrumu “maigo” aneksiju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas