Skotijā sieviešu higēnas preces ir par velti. Vai Latvija sekos piemēram?

Atšķirībā no Skotijas Latvijā pagaidām higiēnas produkti bez maksas sievietēm netiek nodrošināti. Iniciatīva par bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanu meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs tika nodota uz izskatīšanu atbildīgajai Saeimas komisijai maija beigās. Savukārt Skotijā šāda kārtība pastāv jau divus gadus, vēsta LSM.

Medijs norāda, ka Skotija ir pirmā valsts pasaulē, kas ir ieviesusi bezmaksas higiēnas preču pieejamību publiskās vietās sievietēm.

Higiēnas preces – tamponi, biksīšu ieliktnīši, piltuves u.c. – ir pieejamas veikalos un aptiekās, taču Skotijā tās iegādājas vien retais.

Kopš 2018. gada Skotijā higiēnas preces bez maksas audzēkņiem sāka izsniegt skolās un augstskolās. Savukārt trīs gadus vēlāk Skotijas valdība pieņēma lēmumu, ka higiēnas produktiem ir jābūt brīvi pieejamiem visiem, kam tie ir nepieciešami.

Lēmuma pamatā ir mērķis nodrošināt personas, kuru ģimenes nevar atļauties iegādāties higiēnas preces. Iniciatīvas autore un Skotijas parlamenta deputāte Monika Lenona likuma nepieciešamību pamatoja ar vēlmi izskaust “higiēnas preču nabadzību, kas var negatīvi ietekmēt sieviešu un meiteņu veselību un labklājību”.

Skotijā higiēnas preces ir pieejamas ne tikai mācību iestādes, bet arī bibliotēkās, aktīvās atpūtas centros, muzejos un arī dažās izklaides vietās. Pārsvarā tie ir produktu stendi, kur katrs var atrast un paņemt sev nepieciešamās preces.

Līdzīgi arī Saeimā virzītā iniciatīva paredz vispirms nodrošināt bezmaksas higiēnas preču pieejamību izglītības iestādēs.

BNN jau rakstīja, ka iniciatīvas pārstāve Inese Ielīte Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā uzsvērusi, ka mērķis ir veicināt izglītības pieejamību un sekmēt mācību procesa kvalitāti meitenēm visos izglītības posmos. Viņas skatījumā šādas izmaiņas nodrošinātu visām sievietēm un meitenēm Latvijā vienādas iespējas, mazinot uz bioloģisko dzimumu balstīto nevienlīdzību.

Plānots, ka higiēnas preces varētu būt pieejamas vai nu izdales punktos vai, piemēram, preču automātā.

Lasiet arī: Līdaka: Ja izsūtīs krievu pensionārus, viņu radinieki neieredzēs visu latvisko

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas