Slovākijā pieaug protesti pret valdības ierosināto krimināllikuma reformu

Desmitiem tūkstošu cilvēku ceturtdien, 1.februārī, visā Slovākijā piedalījās protestos pret premjerministra Roberta Fico (Robert Fico) valdības plāniem likvidēt prokuratūru, kas izmeklē augsta ranga finanšu noziegumus, tostarp ar premjerministru saistītas lietas, tādējādi apdraudot korupcijas apkarošanu valstī, ziņo Reuters.

Bratislavā protestētāji piepildīja galveno pilsētas laukumu, skandinot “Pietiek ar Fico” un rokās turot plakātus ar uzrakstiem “Rokas nost no mūsu demokrātijas!”.

Arī citās pilsētās notikuši līdzīgi protesti, tādējādi šis bija viens no lielākajiem protestiem, kopš decembrī sākās mītiņi pret valdības reformām.

Tiek lēsts, ka protesta akcijā Bratislavā piedalījās 30 000 cilvēku.

Opozīcijas partijas KDH deputāts Jozefs Hajko (Jozef Hajko) uzrunāja protestētājus, sakot, ka parlamentā situācija pamazām mainās un deputāti sākot cilvēkus uzklausīt. “Viņi jūt jūsu spēku,” viņu sakām citē Reuters, “Lūdzu, esiet neatlaidīgi un turpiniet.”

Slovākijas kreiso valdība, ko vada premjerministrs Fico, uzstāj, ka reformas, kas ierobežotu arī ziņotāju aizsardzību un samazinātu sodus par finanšu noziegumiem, ir nepieciešamas, lai izbeigtu to, ko tā dēvē par galējībām īpašās prokuratūras darbībā.

Valdības mērķis esot paātrināt šo izmaiņu ieviešanu un ļaut nākamnedēļ par tām balsot, kas savukārt ir izraisījis ES un ASV likumdevēju satraukumu.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova (Zuzana Caputova) ir paziņojusi, ka reformas apdraud Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, ko Fico noraida, un ir nodēvējusi centienus paātrināt izmaiņas par bezprecedenta gadījumu.

Fico, kuram pašam reiz bija izvirzītas apsūdzības, nav precizējis, kuras iestādes nodarbosies ar finanšu noziegumiem pēc šīs prokuratūras slēgšanas.

Lasiet arī: ES likumdevējus uztrauc Slovākijas krimināltiesību reformas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas