ES likumdevējus uztrauc Slovākijas krimināltiesību reformas

Eiropas Savienības (ES) likumdevēji trešdien, 17.janvārī, pauda “nopietnas raizes” par Slovākijas plāniem mainīt Kriminālkodeksu un likvidēt īpašo prokuratūru (USP), kas divas desmitgades nodarbojās ar smagu korupcijas lietu izskatīšanu, vienlaikus pastiprinot kritiku par valdības plānu paātrināt šo izmaiņu veikšanu, ziņo Reuters.

Eiropas Parlaments (EP) ar 496 balsīm no 630 atbalstīja rezolūciju, kurā aicina Slovākijas reformu plānus padziļināti izvērtēt. Rezolūcija arī aicina Eiropas Komisiju (EK) rīkoties, lai saglabātu tiesiskumu un tiesu neatkarību.

Slovākijas premjerministra Roberta Fico (Robert Fico) vadītā valdība, kas pie varas ir kopš oktobra, decembrī ieviesa izmaiņas tiesību aktos. Šīs izmaiņas ir izraisījušas protestus, kurus vada prorietumnieciski noskaņotās liberālās un konservatīvās opozīcijas partijas.

Opozīcija apgalvo, ka īpašās prokuratūras slēgšana un izmaiņas tiesību aktos

varētu pasargāt valdības sabiedrotos no kriminālvajāšanas

un apdraudēt ES fondu līdzekļu saņemšanu, potenciāli graujot tiesiskumu – problēma, kas ir saasinājusi arī Polijas un Ungārijas attiecības ar ES.

EK jau ir izteikušas iebildumus, savukārt Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova (Zuzana Caputova) ir draudējusi uzlikt veto tiesību aktam, lai gan Fico valdība varēs neatzīt viņas veto.

EP rezolūcijā teikts, ka Slovākijas kriminālkodeksa grozījumi un USP likvidēšana apdraud tiesas procesu integritāti, grauj ES cīņu pret krāpniecību un apdraud ES finanšu interešu aizsardzību.

Reuters ziņo, ka decembra vidū ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss (Didier Reynders) paziņojis, ka EK varētu rīkoties, ja grozījumi Slovākijas kriminālkodeksā pārkāptu ES tiesību aktus.

Slovākijas premjerministrs trešdien kritizēja EP rezolūciju, dēvējot to par iejaukšanos iekšpolitikā.

Viņš apsūdzēja Slovākijas opozīcijas politiķus EP “muļķību un melu” izplatīšanā par Slovākiju, raksturojot opozīciju gan mājās, gan ārvalstīs, kā iesaistītu politiskos manevros un netīros trikos, sakot, ka valdībai ir laiks stāties pretī šiem uzbrukumiem.

Valdības plānā ir arī paredzēts ierobežot ziņotāju aizsardzību un samazināt sodus par finanšu noziegumiem.

Pēc tam, kad 2020.gada vēlēšanās uzvarēja partijas, kas solīja izskaust kukuļošanu, USP ierosināja vairākas lietas pret uzņēmējiem, tiesu un policijas darbiniekiem.

Laikā, kad premjerministrs Roberts Fico bija opozīcijā, viņam tika izvirzītas apsūdzības, taču tās tika atceltas. Kad Fico oktobrī atgriezās pie varas, viņš apsūdzēja USP un tās vadītāju Danielu Lipsiču (Daniel Lipsic), bijušo tieslietu ministru, politiskā neobjektivitātē pret viņa partiju SMER-SSD, raksta Reuters.

Lasiet arī: Slovākijas ekspremjers Fico ceturto reizi stāsies pie valdības stūre

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas