Slovēnijā postoši plūdi; ir bojāgājušie

Slovēniju skāruši smagākie plūdi meteoroloģisko novērojumu vēsturē, un tie savā ceļā noslaucījuši ēkas un pārpludinājuši ciematus ar atlūzām un netīrumiem, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Apmēram divās trešdaļās Alpu valsts teritorijas jau dienām ilgi pamatīgi līst, un ūdens ir sabojājis gan ēkas, gan tiltus. Tiek lēsts, ka zaudējumi sasnieguši 500 miljonus eiro. Prevaljes, kas atrodas netālu no Austrijas robežas, iedzīvotājs Drago Hudofisks (Drago Hudofisk) Reuters pastāstīja, ka nedēļas nogalē noskatījies, kā viņa māju aprij dubļi, un piebilda, ka pats svarīgākais ir tas, ka viņa ģimene ir izglābusies.

Astoņu cilvēku ģimenes galva sacīja: “Mēs visi zinām, kā tas ir, tas notiek visā pasaulē.

Ziniet, daba cīnās pret mūsu darbībām. Ūdenim ir spēks, tas iznīcina visu.”

Slovēnijas ziemeļrietumu un centrālajā daļā evakuēti simtiem cilvēku. Armija un glābšanas dienesti cenšas atbrīvot plūdu skartos iedzīvotājus un attīrīt ielas.

Kopš piektdienas, 4.augusta, bojā gājuši seši cilvēki, to vidū divi Nīderlandes pilsoņi, kurus saspēra zibens, un četri slovēņi, kas noslīkuši.

Slovēnijas Vides aģentūra informējusi, ka 7.augustā plūdi sāka atkāpties, bet atsevišķi apgabali joprojām ir atslēgti no ārpasaules. Pēc tam, kad ūdens masas 6.augustā pārrāva dambi uz Muras upes, evakuētii apkārtējo ciematu iedzīvotāji.

Slēpošanas kūrortā Kraņā vietējās varas iestādes brīdinājušas par kanalizācijas iespējamu ieplūšanu Savā,

kas tek arī cauri Horvātijai, Bosnijai un Serbijai.

Eiropas Savienība glābšanas darbiem piedāvājusi smago tehniku un inženieru vienības. Slovēnija lūgusi arī helikopteru atbalstu, karavīrus un pārvietojamos tiltus no NATO.

Lasiet arī: Dabas parks Tērvetē ir neatgriezeniski sabojāts, atzīst Sprindžuks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas