SM no budžeta atvēlējusi 261 miljons eiro uzlabojumiem sabiedriskajā transportā

Satiksmes ministrijas (SM) 2023.gada budžetā 261 miljoni eiro jeb 35% no kopējā ministrijas finansējuma paredzēti iedzīvotāju ilgtspējīgas mobilitātes veicināšanai, stiprinot dzelzceļu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu, informē SM pārstāvji.

Finansējums plānots jaunu elektrovilcienu iegādei, dzelzceļa infrastruktūras darbības nodrošināšanai, dotācijām reģionālajiem autobusiem, kā arī braukšanas atvieglojumu piemērošanai.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norāda, ka reģionālais sabiedriskais transports nodrošina iedzīvotāju mobilitāti visā valsts teritorijā un ir svarīgi, lai pārvietošanās ikvienam ikdienā būtu ērta un par samērīgu samaksu.

«Esmu patiesi gandarīts, ka šogad beidzot varēsim braukt ar jaunajiem un mūsdienīgi aprīkotajiem elektrovilcieniem.

Vienlaikus redzu izaicinājumus reģionālo autobusu satiksmes jomā, kas jāsakārto, lai valsts piešķirtais finansējums tiktu izmantots pēc iespējas efektīvāk, primāri domājot par iedzīvotāju ērtībām,» pauž Vitenbergs.

Klimata mērķu sasniegšanai lielāka uzmanība tiek pievērsta videi draudzīgam transportam, un Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, dzelzceļš tiek attīstīts par sabiedriskā transporta sistēmas mugurkaulu.

Ar ES fondu līdzfinansējumu 129,8 miljonu eiro apmērā tiks iegādāti 23 jauni elektrovilcieni, kas sāks kursēt šā gada otrajā pusē.

Līdz gada beigām vilcienu satiksmes uzlabošanas ietvaros plānots modernizēt dzelzceļa stacijas un pieturas, izbūvējot paaugstinātas vilcienu platformas, kā arī īstenojot projektus drošības uzlabošanai un ātruma palielināšanai. Savukārt valsts publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras darbības nepārtrauktības nodrošināšanai ministrijas budžetā paredzēts 45,2 miljonu eiro finansējums.

Iedzīvotāju mobilitātes nodrošināšanai visā valsts teritorijā budžetā atvēlēti 74,8 miljoni eiro, paredzot dotācijas reģionālajam sabiedriskajam transportam.

Reģionālajā autobusu satiksmē plānots palielināt pasažieru pārvadājumus ar mūsdienīgiem autobusiem – ērtākiem, kā arī pielāgotiem personām ar ierobežotām spējām un aprīkotiem ar veloturētājiem. Atsevišķos maršrutos tiks nodrošināts bezmaksas sabiedriskais transports. Arī šogad daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti un vēl citām pasažieru kategorijām tiks nodrošināti braukšanas atvieglojumi.

Tāpat finansējums paredzēts vienotas sabiedriskā transporta biļešu sistēmas (VSBS) plašākai ieviešanai reģionālajos pasažieru pārvadājumos, dodot iespēju iegādāties vienotu biļeti no brauciena sākuma punkta līdz galamērķim reģionālās nozīmes maršrutos. Plānots, ka VSBS pilnā apmērā sāks darboties šā gada otrajā pusē.

SM 2023.gada budžetā nozaru attīstībai kopumā plānoti 740,3 miljoni eiro, tostarp 308 miljoni eiro ir ES fondu finansējums. 

SM prioritātes ir valsts autoceļu infrastruktūras uzlabošana, iedzīvotāju mobilitātes vajadzību nodrošināšana un dzelzceļa projekta Rail Baltica īstenošana.

Lasiet arī:ES panākusi vienošanos par zaļo obligāciju standartu

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas