Spānijā un Portugālē iestrēguši vairāk nekā 100 Fisom organizētā brauciena ceļotāju

Tūrisma operatora SIA “Fisom” organizētajā, bet vēlāk “aprautajā” braucienā uz Portugāli devās 171 persona, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) ieraksta tviterī.

ĀM norāda, ka patlaban no 109 personām, kuras ir Spānijā, 24 ir pametušas kempingu vai tuvākajā laikā jau dosies atceļā uz Latviju. Savukārt Portugālē no 62 personām, divi jaunieši ir devušies atceļā uz Latviju. 

ĀM Konsulārais departaments pašlaik apzina to personu skaitu, kuriem ir nepieciešama repatriācija, lai ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) pieņemtu lēmumu par piemērotāko transporta veidu.

Apdrošināšanas kompānijā “Balcia” ceturtdien, 8. augustā, saņēma četrus pieteikumus no klientiem, kuru bērni devušies uz nometni Portugālē, bet organizatori pazuduši bez vēsts un bērni netiek mājās, informēja apdrošinātājs. Tas esot nekavējoties sācis risināt situāciju, organizējot šiem bērniem transportu uz lidostu un lidojumu uz mājām.

Kā norāda “Balcia”, par situāciju nekavējoties tika informēta arī ĀM un PTAC, piedāvājot apdrošinātāja ekspertu atbalstu repatriācijas reisa noorganizēšanā, lai arī pārējiem bērniem, kas nav “Balcia” klienti, pēc iespējas ātrāk tiktu sniegta iespēja atgriezties mājās.

PTAC nolēma sākt iestrēgušo ceļotāju bezmaksas repatriāciju, tikmēr palīdzību bērniem sniedz arī risku apdrošināšanas kompānija “Balta”.

Kā informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane, saistībā ar “Fisom” nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām centrs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pieņēmis lēmumu sākt ceļotāju nogādāšanu atpakaļ Latvijā un izmitināšanu pirms repatriācijas.

Gertmane ceturtdienas vakarā norādīja, ka tiek apzināti trīs varianti, kā atgādāt iestrēgušos ceļotājus atpakaļ uz Latviju, tostarp ar repatriācijas pakalpojuma veicēja partnerkompānijas Spānijā autobusu. Tāpat tiek vērtētas repatriācijas iespējas ar aviotransportu vai izmantojot SIA “Lux Express Latvia” sniegtos pakalpojumus, kas aizņemtu aptuveni trīs dienas. 

PTAC ir apturējis tūrisma operatora licenci, kas nozīmē, ka turpmākie ceļojumi nenotiks.

Kā ceturtdienas vakarā informēja risku apdrošināšanas kompānijas “Balta” pārstāvis Toms Sadovskis, nepilngadīgie bērni no Latvijas, kas bija devušies uz sērfošanas nometni, atrodas kempingā Spānijas ciematā Buendijā.

Informācija “Firmas.lv” liecina, ka SIA “Fisom” valdes priekšsēdētājs ir Matīss Dālbergs. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7500 eiro. 2021.gadā “Fisom” apgrozījums bija 117 615 eiro, savukārt peļņa sasniedza 41 749 eiro, 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 356 396 eiro, taču uzņēmums strādāja ar zaudējumiem 33 452 eiro apmērā. Informācija par 2023.gadu pagaidām nav pieejama.

Spānijā iestrēgušie bērni šodien uzsāks ceļu mājup

Saistībā ar SIA “Fisom” nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām, kā rezultātā vairāk nekā simts, galvenokārt nepilngadīgie, Latvijas ceļotāji ir iestrēguši Spānijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir uzsācis ceļotāju repatriācijas procedūru.

Pašlaik ceļotāji ir aicināti sagatavoties izbraukšanai, lai piektdienas pēcpusdienā uzsāktu mājupceļu uz Latviju, informē PTAC.

Ņemot vērā lielo attālumu, kā arī loģistikas sarežģītību, pašlaik tiek plānots, ka repatriācijas pakalpojuma veicēja sadarbības kompānijas Spānijā autobusi uzņems pasažierus kempingā, kur tie pašlaik atrodas, piektdienas pēcpusdienā ap pulksten 16.00, bet Francijas Austrumu reģionā bērnus sagaidīs no Latvijas atbraukušie “Lux Express Latvia” autobusi, kuri ceļu no Latvijas uzsāks tuvāko stundu laikā.

Ņemot vērā sarežģīto loģistiku, paredzams, ka tūristi Latvijā atgriezīsies otrdienas, 13. augusta, vakarā.

Normatīvais regulējums paredz, ka gadījumā, kad tūrisma operators nespēj pilnībā vai daļēji pildīt savas saistības likviditātes problēmu dēļ un nepieciešama ceļotāja repatriācija, tiek veikta ceļotāju repatriācija, nodrošinot transportu un nepieciešamības gadījumā naktsmītni, taču ēdināšanu ceļā jānodrošina pašiem ceļotājiem.

Latvijas ceļotāju uzturēšanos kempingā, kā arī ēdināšanu 8. un 9. augustā ir apmaksājusi AS “Balta” no saviem līdzekļiem kā labas gribas žestu, neskatoties, ka šim uzņēmumam pašlaik nav saistību ar cietušajiem patērētajiem.

PTAC direktore Zaiga Liepiņa pauž prieku: “Pateicoties operatīvai PTAC darbinieku rīcībai, sadarbībai ar Ārlietu ministriju un visām citām iesaistītajam pusēm, ir izdevies panākt risinājumus, kas ļaus Latvijas bērniem drīz atgriezties mājās!”

Ņemot vērā, ka PTAC ir anulējis tūrisma operatora licenci, turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo pašlaik prioritāte ir Spānijā esošo bērnu nogādāšana atpakaļ Latvijā.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas prezidents bez cīņas ar valdošo partiju apstiprina Ministru kabinetu ar diviem jauniem ministriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas