Stājies spēkā Francijas sods Rietumu bankai par naudas atmazgāšanu

Augstākajai tiesai Francijā šī gada janvārī noraidot Rietumu bankas sūdzību, stājies spēkā bankai piespriestais 20 miljonu eiro naudas sods par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, atsaucoties uz bankas gada pārskatu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums de facto.

Raidījums skaidro, ka lietas būtība ir tāda, ka franču uzņēmējs Nadavs Bensusāns un viņa kompānija France Offshore palīdzēja klientiem slēpt daļu no saviem ienākumiem, lai nebūtu jāmaksā nodokļi.

Bensusāns dibināja ārzonu kompānijas un atvēra tām kontus Rietumu bankā – aptuveni 300 kontus gadā.

France Offshore klientiem – ārzonu kompāniju labuma guvējiem – tika piešķiras kartes, kas ļāva diskrēti izņemt naudu Francijā. Daļa kontu tika izmantoti pievienotā vērtības nodokļa krāpšanas shēmās, tomēr Bensusāns tiesai apgalvoja, ka vairumam France Offshore klientu ar to nebija nekāda sakara.

Apsūdzības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā tika izvirzītas arī Rietumu bankai, toreizējam bankas valdes priekšsēdētājam Aleksandram Pankovam un tās Francijas pārstāvniecības vadītājam Sergejam Ščukam. Viņiem 2017.gadā, kopā ar citiem iesaistītajiem, bija jāstājas Parīzes augstākās tiesas priekšā.

Parīzes Augstākā tiesa secināja, ka naudas atmazgāšana nebūtu iespējama bez Rietumu bankas. Lietas materiālos minēts, ka

kopumā France Offshore lietā atmazgāti vismaz 200 miljoni eiro.

Tiesas spriedumā arī atzīmēts, ka ar bankas vadītāja Pankova izglītību un pieredzi bankai bija jāspēj novērtēt France Offshore atvesto klientu krāpnieciskais raksturs. Rietumu banka raidījumam komentārus nesniedza.

Soda naudas piedzīšana France Offshore lietā pašlaik ir Francijas kompetencē. Francijai jāvēršas ar attiecīgu pieprasījumu Latvijas Tieslietu ministrijā. LTV raidījumam ministrijā apliecināja, ka iesniegums no Francijas pagaidām nav saņemts.

Bankas lielākie akcionāri ir SIA Esterkin Family Investments (33,12%), Maltas kompānija Boswell (International) Consulting Limited (33,11%), kā arī SIA Suharenko Family Investments (17,34%). Esterkin Family Investments vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet Suharenko Family Investments vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Lasiet arī: Naudas atmazgāšanas jomā pērn arestēta manta aptuveni pusmiljarda eiro apmērā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas