Studenti prasa atjaunot atlaidi viena brauciena biļetei

Trešdien, 12. jūlijā, Rīgas domes (RD) sēde nolēma virzīt studentu prasību atjaunot atlaides vienreizējām biļetēm, atbildīgajai komitejai, vēstī LTV ziņas.

Studenti kolektīvo iesniegumu iesniedza aprīļa vidū, taču līdz šim RD kategoriski bija iebildusi piekāpties studentu lūgumam samazināt cenu par vienreizējo biļeti.

Kolektīvajā iesniegumā norādīts uz būtisku vienreizēja brauciena maksas pieaugumu no 0,30 eiro uz 1,50 eiro, kas studējošiem Rīgā ir ievērojams finansiāls slogs.

Iepriekš jau vēstīts, ka pagājušā gada beigās RD ieviesa jaunas biļešu cenas, līdz ar to studentiem vairs nav pieejamas atlaides viena brauciena biļetei.

Tā vietā studentiem ir pieejama atlaide mēneša biļetei – studentu mēneša biļetes cena ir 15 eiro.

Līdz ar to, ka pēdējā laikā ir palielinājušās iespējas mācīties attālināti, vairākums studentu uz mācību iestādi brauc vien pāris reizes mēnesī, tāpēc arī mēneša biļete ar visu atlaidi nav izdevīgi iegādāties.

Latvijas Studentu apvienības prezidente Liene Levada RD sēdē pauda, ka stipendijas ir mazas, un studentiem katra kapeika ir no svara, līdz ar to, arī 15 eiro par mēnešbiļeti, ir pārāk dārgi. “Studentiem stipendijas nepalielinās – vēl aizvien studenti mēnesī saņem 140 eiro, “stāstīja Levada.

Savukārt RD deputāti atzina, ka “saprot studentu sāpi, taču pagaidām konkrētu lēmumu par atlaides piemērošanu vēl nevar pieņemt”.

RD deputāti novirzījuši jautājumu uz izskatīšanu Satiksmes un transporta lietu komitejā.

Tikmēr studenti pauda neizpratni, kāpēc kolektīvais iesniegums tikai tagad tiks skatīts atbildīgajā komisijā. Tāpat studenti cer, ka jautājums tiks atrisināts pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā, ka jaunais mācību semestris nav aiz kalniem un augstskolas līdzīgi kā iepriekš centīsies organizēt studijas attālināti.

Arī partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) frakcija sēdes laikā aicina domi veikt grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršruta tīklā un piemērot studentiem atlaides sabiedriskā transporta biļetēm 50% apmērā.

GKR skatījumā studējošiem ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 50% apmērā no abonementa biļetes cenas 90 minūtēm, kas būtu 0,75 eiro par vienu braucienu. GKR Rīgas domes frakcijas vadītājs Juris Radzevičs norāda, ka tas zināmā mērā būtu kompromiss pret iepriekš pieprasīto cenu 0,30 eiro centi par vienu braucienu.

Lasiet arī: Sabiedrību visvairāk nomācis komunālo maksājumu, elektrības un pārtikas cenu pieaugums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas