Sudānā uzliesmojis konflikts starp armiju un paramilitārajiem spēkiem

Sudānas armija šķietami guvusi virsroku asiņainā cīņā par varu ar paramilitāriem grupējumiem, apšaudot to bāzes no gaisa, tomēr kaujas turpinās, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kopš nemieru izcelšanās Sudānā bojā gājuši 97 un ievainoti 365 civiliedzīvotāji. Nogalināti arī daudzi karavīri, bet Sudānas Ārstu biedrībai nav pieejama precīza informācija. Kaujas starp Sudānas pagaidu valdības galvu Abdelu Fatahu al-Burhanu atbalstošajām armijas grupām un komandiera Mohameda Hamdana Daglo paramilitārajiem spēkiem sākās sestdien, 15.aprīlī. Tas ir pirmās nesaskaņas, kopš al-Burhans un Daglo 2019.gadā apvienoja spēkus, lai gāztu islāmistisko autokrātu Omāru Hasanu al-Baširu. Sadursmes aizsāka nesaskaņas par paramilitārā grupējuma iekļaušanu armijā, kas bija daļa no plāna veidot civilo pārvaldi valstī.

ANO misija Sūdānā ziņojusi, ka Burhans un Daglo bija vienojušies par trīs stundu miera periodu, lai ļautu veikt civiliedzīvotāju evakuāciju, tomēr pēc neilga nosacīta miera brīža atsākās apšaudes.

Vēlā 16.aprīļa vakarā iedzīvotāji ziņoja par artilērijas apšaudēm un kara lidmašīnu radīto troksni.

Aculiecinieki Reuters pastāstīja, ka armija atsākusi triecienus pa paramilitārajām bāzēm, liekot grupējuma karavīriem tās pamest.

ASV, Ķīna, Krievija, Ēģipte, Saūda Arābija, ANO Drošības padome, Eiropas Savienība un Āfrikas Savienība aicinājušas izbeigt karadarbību, kas draud palielināt nestabilitāti jau tā drošības ziņā trauslajā reģionā.

Armijas paziņojumā sacīts, ka Hartūmas centrālajā daļā, militāro vadības centru tuvumā, joprojām notiek sadursmes. Paramilitārie spēki uz ēku jumtiem izvietojot snaiperus, bet šī situācija tiekot novērota un risināta. 16.aprīlī aculiecinieki informēja Reuters, ka armija veic gaisa triecienus pa paramilitāro spēku kazarmām un bāzēm Hartūmas apkārtnē, un tai izdevies iznīcināt lielāko daļu ēku.

Pēc tam, kad abas iesaistītās puses paziņoja, ka ir pārņēmušas kontroli pār prezidenta pili un citiem būtiskiem objektiem Hartūmā, armija informējusi, ka tai izdevies atgūt lielāko daļu pils teritorijas.

Paramilitārie spēki joprojām atrodas Hartūmas starptautiskajā lidostā,

ko aplenkusi Sudānas armija.

Tā gan līdz šim izvairījusies tieši apšaudīt lidostu, lai neradītu nopietnus postījumus.

Tomēr, saskaņā ar iedzīvotāju un aculiecinieku teikto, vislielākā problēma ir lielais skaits paramilitāro spēku kaujinieku, kas izvietoti Hartūmas un citu pilsētu apkaimēs. Kāda jauna Hartūmas dienvidu daļas iedzīvotāja Reuters sacīja: “Mēs esam nobijušies, trokšņa dēļ mēs neesam gulējuši diennakti, un māja nepārtraukti dreb. Mēs baidāmies, ka beigsies ūdens un pārtika, un mums nebūs medikamentu manam tēvam, kuram ir diabēts. Ir tik daudz nepatiesas informācijas, un visi melo. Mēs nezinām, kad šis beigsies un kā šis beigsies.”

Ilgākas sadursmes var iegrūst Sudānu plašākā konfliktā laikā, kad tā cīnās ar ekonomiskajām grūtībām un cilšu nesaskaņām, un var sagraut visus pūliņus virzīties uz vēlēšanām.

ANO Pasaules Pārtikas programma informējusi, ka uz laiku pārtraukusi darbību Sudānas apgabalos, kuros plosās bads, pēc tam, kad nogalināti trīs sudānieši, kas strādāja organizācijā. Apšaudēs Hartūmas lidostā cietusi arī programmas lidmašīna. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) Twitter rakstīja, ka nosoda slepkavības un norādījis, ka humānās palīdzības sniedzējiem nav jābūt mērķiem.

Saūda Arābijas ārlietu ministrs 16.aprīlī sazinājies ar Burhanu un Daglo, aicinot izbeigt konfliktu. Sudāna savukārt paziņojusi, ka jautājums ir jākārto iekšēji, bez ārvalstu iejaukšanās. Sudānas armija neveikšot pārrunas ar paramilitārajiem spēkiem, kamēr tie nebūs izformēti. Tikmēr paramilitārais līderis Daglo nosaucis Burhanu par noziedznieku un meli.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas